Sanader: Novim zakonom o minimalcu neće biti svi zadovoljni

NA TRADICIONALNOM godišnjem susretu gospodarstvenika koji se ove godine u Zagrebu održava  pod nazivom "Poslovna Hrvatska: prioriteti i reforme", okupljenim gospodarstvenicima i predstavnicima političkih institucija obratili su se šef Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak, šef Agrokora Ivica Todorić, predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader. Ondje su bili i potpredsjednici Sabora - Željka Antunović i Josip Friščić.

U svome je obraćanju Todorić kazao kako je Hrvatska osim što ima "sitnih problema sa susjedima", ima fenomenalno biznis okruženje, te da Hrvatska drži stvar u svojim rukama što se gospodarstva tiče.

Nema dogovora o minimalcu jer sindikalci ne razumiju kako je teško do kapitala

U svom za Vladu hvalospjevnom govoru, pohvalio ju je prije svega što vodi Hrvatsku u EU i NATO. Nažalost, kazao je u tonu isprike, poslodavci i sindikati nisu uspjeli doći do dogovora o minimalnoj plaći, jer sindikati na pokazuju dovoljno razumijevanja.

"Moraju shvatiti da sve teže dolazimo do kapitala, on je sve skuplji", kazao je Todorić.

Sanader: Ne možete držati radnike na minimalcu, a ostatak plaćati na crno

Slijedio ga je Sanader koji je u svom govoru upozorio poslodavce kako "ne smiju radnike držati na minimalcu, a ostatak plaće im davati na crno." Rekao je i da se Vlada zavjetovala u Vukovaru da će novi zakon o plaći biti donesen do 15.3., ali to nažalost nije dogovoreno". Zbog toga je najavio intervenciju Vlade te dodao kako "svi neće biti zadovoljni" misleći pri tom i na sindikalce i na poslodavce.

Do kraja travnja će se tako, najavio je Sanader, s predstavnicima sindikata i poslodavaca razmatrati kako da se Zakon o minimalnoj plaći nalikuje onima kakve ima većina europskim zemljama.

Rješavanje PDV-a

Premijer je rekao kako je jedan od glavnih izazova Hrvatske pored rješavanja problem ZERP-a i pravosuđe u što spada i porezna reforma koja se tiče PDV-a. Tu je Sanader pozvao zastupnike da "ne troše svoje snage na prepucavanja nego da svi sudjeluju u reformi".

"Da se ne prepucavamo tko je pametniji. Oporbi su vrata Vlade otvorena, ali ako oni to ne žele onda kompletno preuzimamo odgovornost", kazao je Sanader.

Mesić: Ne želimo u Europu kao siromasi

Mesića je kazao kako prije ulaska u Europsku uniju se moramo prilagoditi europskoj civilizaciji, a za primjer je naveo i visinu plaće.

Liječnici specijalizanti s deset godina staža u Hrvatskoj imaju devet tisuća kuna, dok na zapadu Europske unije imaju dvadeset tisuća, naveo je Mesić, upozorivši da se otjecanje specijaliziranih kadrova zbog ovakve razlike u plaćanju dogodio Madžarskoj i da ne možemo dopustiti takvu sudbinu.

"To nas dovodi do pitanja svih pitanja: Hoće li građani Republike Hrvatske sutra biti barem približno ravnopravni građani Europske unije, ili samo siromašni rođaci iz neke daleke provincije?", pitao je Mesić.

Proizvodnja i agresivan izvoz

Gospodarstvu, a pogotovo turizmu, Mesić zamjera pomanjkanje agresivnosti, a to navodi na primjeru zemalja iz kojih se upravo vratio - Japan i Vijetnam, čije ekonomije obilježava "proizvodnja i agresivni izvoz".

"Naši su poslovni pothvati, međutim, najvećim dijelom usmjereni na zaradu od uvoza, trgovine i proizvodnje robe ili usluga za domaće tržište. Pa i kada je riječ o privatizaciji, koja još uvijek nije završena, najmanje je interesa za proizvodne tvrtke, koje su nekad velikim dijelom radile za izvoz", prigovara Mesić. Po pitanju turizma kazao je kako je najveći problem što smo fokusirani uvijek na jedne te iste države.

"Indija ima sto milijuna bogataša. Nismo to dobro obradili"

"Pogledajte Indiju. Tamo ima sto milijuna bogataša. To nismo dobro obradili", kazao je Mesić gospodarstvenicima, a još ih je podsjetio i na ogroman broj bogataša u Japanu i Kini, koji također ne znaju za našu zemlju. Kako izvoz smatra ključnim, kazao je kako i on i Vlada moraju zajednički djelovati kako bi potaknuli rješavane nekih pitanja koja se inače rješavaju automatski, primjerice vize za strance. Pitao je zašto bi netko sklapao ugovore sa hrvatskim brodogradilištima kada u Italiji može vizu dobiti za tri dana, a u Hrvatskoj za tri mjeseca. Pitao je i zašto bi ponovno izdavali vize ljudima kojima su one već izdane od strane Unije.

Ublažio retoriku

Naposljetku je citirao Slobodana Miloševića, kada je rekao "U Europu - da, ali ne kao lakeji". Mesić kaže da je njegova poruka za razliku od Miloševićeve - "U Europu - svakako, čim prije, ali ako je ikako moguće - ne kao siromasi", kazao je Mesić.

Upitan o ublažavanju retorike na ovom skupu gospodarstvenika, Mesić je kazao novinarima "Neka pitanja dobro rješavamo i nema potrebe za oštriju retoriku, čuli ste što sam rekao".

A.B.
Foto: L.T.

Pročitajte više