Sanader opet kudio Slovence zbog blokade ne spomenuvši Veliku Britaniju i Nizozemsku

"SLOVENIJA svojom blokadom pretpristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju ne ugrožava samo reformske napore Hrvatske nego i u čitavoj jugoistočnoj Europi", naglasio je danas premijer Ivo Sanader govoreći na otvaranju međunarodne konferencije "O problemima suvremenog sela" u Zagrebu, a u svom uvodnom govoru ponovno je izrekao snažnu kritiku službene slovenske politike.

Tri mjeseca stara blokade EU zemalja

Naime, Sanader je iskoristio prigodu što se na konferenciji nalazi povjerenica Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Mariann Fischer Boel kao i predstavnici svih zemalja Europske unije i zemalja kandidata kako bi još jednom upozorio da je Hrvatska zaustavljena na putu za Europu. Zanimljivo, kako Sanader ni jednom riječju nije spomenuo kako Hrvatsku zaustavlja i Velika Britanija kao i Nizozemska koje su blokirale poglavlje "Pravosuđe i temeljna prava" zbog nedovoljne suradnje s haškim sudom.

Blokada tih zemalja traje već više od tri mjeseca, a nakon nepovoljnog izvješća glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza u New Yorku, teško je očekivati pomake u skoro vrijeme. 

Slovenski prijatelji ukinite blokadu

"Pozivam s ovog mjesta, još jednom, naše prijatelje u Sloveniji da prekinu blokadu kako bi omogućili Hrvatskoj i EU nastavak pregovora te cijeloj jugoistočnoj Europi nastavak reformskih procesa", rekao je Sanader dodajući kako je Slovenija blokirala i poglavlje o poljoprivredi.

Podsjetimo, kako je europski povjerenik za proširenje Ollie Rehn najavio kako će u ponedjeljak u Luxembourgu održati  sastanak s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom.

Rehn je više puta naglasio kako je optimističan, glede skidanja europske blokade, dok Sanader i dalje tvrdi kako je moguće završiti pregovore do kraja godine.

I.Ć.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

Pročitajte više