Sanader počeo razgovore s al-Fayezom

Hrvatski premijer Ivo Sanader započeo je u nedjelju razgovore u Amanu sa svojim domaćinom jordanskim premijerom Faisalom alFayezom, a glavna je tema, kako se najavljuje, produbljivanje gospodarskih odnosa između dviju zemalja.

Nakon susreta predviđene su izjave za novinare, a potom će se Sanader uputiti na radni ručak s jordanskim kraljem Abdulahom II.

Hrvatskog premijera u Jordanu prati izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika te ministri gospodarstva i kulture Branko Vukelić i Božo Biškupić.

Posjet Jordanu usmjeren je prvenstveno na jačanje bilateralnih gospodarskih odnosa, budući da između dviju zemalja nema otvorenih političkih pitanja, i obnovu tradicionalnog partnerstva hrvatskih poduzeća u toj regiji.

S tim u svezi bit će potpisano više sporazuma: Sporazum o suradnji Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Jordansko izvozno-kreditne agencije (JLGC), Memorandum o razumijevanju između luke Rijeka i luke Akaba, Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Memorandum o razumijevanju o formiranju mješovitog povjerenstva za trgovinsku i gospodarsku suradnju.

Također će biti potpisan Ugovor o kulturnoj suradnji između Hrvatske i Jordana, a tijekom večeri Sanader i al-Fayez otvorit će u Kraljevskom kulturnom centru u Amanu izložbu Suvremeni hrvatski crtež. Na izložbi će biti postavljeno 120 crteža 60 hrvatskih umjetnika.

Sanader je u Jordan doputovao u subotu i u neformalnom dijelu posjeta posjetio drevni "grad u stijeni" Petru, najveću jordansku turističku atrakciju. Radi se o gradu starom

najmanje 2500 godina koji je bio prijestolnica carstva Nabatejaca, pustinjskog arapskog plemena porijeklom iz Jemena i Saudijske Arabije, sve do propasti 106. godine Nove ere. U sljedećim stoljećima, Petra je nestala sa svih karata i tisuću godina postojala samo u legendama. Drevni grad, oko kojega je, kako kažu, "vrijeme stalo", ponovo je otkrio švicarski avanturist Johann Burckhardt u 19. stoljeću. Petra je jedna od najpoznatijih svjetskih lokacija pod zaštitom UNESCO-a.

(Hina) xkga ydj

Pročitajte više