Sanader priča jedno, stenogram govori drugo

PREMIJER Ivo Sanader pokušao je osporiti autentičnost dokumenta koji dokazuje da je na zatvorenoj sjednici Vlade inzistirao da se Vladi Zecu, tajkunu koji je bez ikakvih dozvola vadio šljunak iz kamenoloma Vetovo i Pliš Mališčak dug smanji sa 60 na 34,1 milijun kuna i omogući daljnji rad takvih kamenoloma. 

No, stenogram s dotične sjednice Vlade, koji je u posjedu Indexa, dokazuje da se premijer itekako zalagao za dožupana požeško-slavonske županije.

"Nisam to vidio, ali sumnjam da je zapisnik mogao izaći sa sjednice Vlade. To bi bio veliki presedan, mi ćemo još to istražiti, ali mislim da to nije točno." - kazao je Sanader za HTV u petak poslijepodne, odgovarajući na pitanja o najnovijoj aferi Vlade.

Nešto nakon toga iz Vlade su priopćili da se na dotičnoj sjednici nije razgovaralo samo o Kamen Ingradu, nego i o drugim tvrtkama u sličnim situacijama.

Ipak, nema sumnje da se premijer osobno zauzeo da se umjesto 60 milijuna kuna, na koliko je štetu nanijetu državnom proračunu nezakonitim poslovima Vlade Zeca procijenio Državni inspektorat, slavonskom tajkunu naplati samo 34,1 milijun kuna, i to obročno.

Iako dug još uvijek nije vraćen, Zec je obećao da će novac biti isplaćen do kraja mjeseca.

"Da li gotovinski ili kompenzacijom robom, to ćemo još vidjeti." - kazao je Zec, koji usprkos procjeni Državnog inspektorata, barata s brojkom od 34,1 milijun kuna duga, baš kao i premijer Sanader.

Stenogram sa zatvorene sjednice Vlade održane u prosincu 2004. potvrđuje da se hrvatski premijer zauzeo za Zeca usprkos protivljenju ministrice zaštite okoliša i prostornog uređenja Marine Matulović-Dropulić i ministra gospodarstva Branka Vukelića.

Ministrica Marina upozorila je premijera da županija ne može izdati koncesiju jer se radi o nelegalnom kamenolomu, a ministar Branko Vukelić istaknuo je da Sanaderovom prijedlogu postoji problem jer Kamen Ingrad odnosno njegov vlasnik ne može u situaciji u kojoj se nalazi zatvoriti proceduru dobivanja papira bez reguliranja financijskih obveza.

"Mislim da danas mi možemo donijeti odluku (o nagodbi, op.a.) ne ulazeći u ovo o čemu je govorila Marina, to se apsolutno mora ispoštovati." - kazao je Sanader na kraju zatvorene sjednici Vlade održane u prosincu 2004.

Ostaje pitanje kako su to ispoštovani zahtjevi ministrice Matulović-Dropulić, ako se zna da tvrtka Vlade Zeca ne može legalno dobiti potrebne dozvole jer još uvijek duguje državi desetke milijuna kuna.

I.B., N.B.

Pročitajte više