Sanader s Dodikom sprema najveću ekološku katastrofu u Europi

DNEVNI AVAZ optužuje vlast Ive Sanadera za suradnju s premijerom Republike Srpske oko projekta koji bi doveo do "najveće ekološke katastrofe u Europi".

"Zbog projekta Gornji horizonti vode Jadranskog mora došle su do Čapljine zbog čega Neretva postaje slana", tvrdi predsjednica Pokreta prijatelje prirode iz Ploča, Ana Musa. Musa upozorava da bi ova strašna saznanja mogla ostaviti još strašnije posljedice po okoliš na jugu BiH i Hrvatske. Naime, riječ je o projektu provođenja vode iz sliva Neretve u sliv rijeke Trebišnjice preko kilometarskih cijevi preko kojih Elektroprivreda Republike Srpske s tvrtkom EFT iz Londona želi izgraditi tri nove hidroelektrane; Nevesinje, Dabar i Bileća.

Kooperant - sin Titova generala Hamovića

Zanimljivo je da je tvrtka EFT u vlasništvu Vuka Hamovića, sina Titovog generala Rade Hamovića koji se smatra najvećim trgovcem električne energije u regiji. Tim projektom, piše Dnevni Avaz, Republika Srpska bi 2015., do kada bi sve trebalo biti gotovo, stekla položaj najvećeg izvoznika struje u regiji. No, za Hercegovinu stvari nisu tako sjajne. Relevantni stručnjaci su napravili listu posljedica koji bi snašli stanovništvo okolnog područja.

Tako se spominje promjena klime, mentalna oboljenja lokalnog stanovništva zbog potpune promjene prirodne slike i druge opasnosti po ljudsko zdravlje, nestanak dijelova ribljeg fonda, ptičjih vrsta, biljnog raslinja, nestanak šumske divljači, uništenje prirodnog lanca ishrane, uništavanje poljoprivrednih dobara i uništavanje turističkih dobara. 

U Neretvi žive lignje!

"Neretva je već sada slana do BiH! Voda iz mora ulazi u Neretvu i dolazi do Čapljine. U Višićima kod Čapljine su tako u Neretvi našli lignje, koje inače obitavaju isključivo u moru!  Od plodne Kalifornije,  kako nazivaju deltu Neretve, izuzetno plodnog i bogatog područja, ovdje sada polako nastaje  slana pustinja, nastaje Sahara!  Morska voda se širi i natopnim kanalima odakle ovdašnje stanovništvo  navodnjava zemlju. Na osobnom primjeru mi je poznato da se zbog slane vode počeo sušiti kukuruz koji je zasadio moj muž. Ukoliko se ovako nastavi počet će se sušiti mandarine i ostali zasadi", tvrdi Musa.

Dogovor Sanader - Dodik?

S njom se slaže i dr. Nijaz Duraković koji već 15 godina upozorava na opasnost koja prijeti i Nevesinju, a na cijeli projekt gleda kao na "najveću ekološku ekološku katastrofu u Europi".
Dnevni Avaz također vidi umiješanost i Vlade Republike Hrvatske, što pokazuje nedavni sastanak hrvatskog pomoćnika ministra gospodarstva za energetiku, Željka Tomšića i predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede Ivan Mravka sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom. Iako su hrvatski službenici to porekli, poslije je objavljeno kako su pristali na zajednička ulaganja u planirane elektrornergetske objekte u slivu rijeke Trebišnjice  koje bi, "vlastitim sredstvima realizirali Elektroprivreda RS i Hrvatska elektroprivreda".

Potvrdu vide i u tome što se tvrtka ETF registrirala i u Hrvatskoj, sve u svrhu legalizacije projekta. "Urotu" Ive Sanadera i Milorada Dodika za list je potvrdila i Ana Musa. "Dubrovnik se treba hraniti sa dijelom struje proizvedene na ovaj način u projektu Gornji horizonti. Jasno je da  imaju veze Vlade  RS i Hrvatske. Zato vlasti Hrvatske i šute o Gronjim horizontima. Mi smo nedavno uputili pismo ministru kulture Boži Biškupiću i upozorili na moguću katastrofu, ali on nije odgovorio. To jasno govori očemu je riječ – kazala je.

J.M.
Foto: Dnevni Avaz

Pročitajte više