Sanader se pita: Zašto inzistiranje na Međunarodnom sudu prave koči ulazak u EU?

"NEDOPUSTIVO je da inzistiranje na Međunarodnomsudu pravde radi rješenja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije može zakočiti pregovore Hrvatske s Europskoj unijom", kazao je danas premijer Sanader, nakon svečanosti podizanja zastave NATO-a, komentirajući najnovije izjave Martija Ahtisaarija.

> Zašto nam se, odjednom, ne žuri u Europu?

> Ahtisaari poručio Rehnu: Za arbitražu pronađite nekog drugog

> Slovensko-hrvatski spor: Može li konfuznije i luđe?

> Video: Odgovor Rehnu i novi sastanak tek iza Uskrsa

Podsjetimo, Ahtisaari se u planu Ollie Rehna spominje kao posrednik u rješavanju spora između Hrvatske i Slovenije, a danas je nesuđeni posrednik izjavio da ukoliko Hrvatska odluči spor rješavati na Međunarodnom sudu u Haagu, pristupni pregovori bi mogli biti odgođeni na duže vrijeme. Štoviše Ahtisaari je istaknuo kako bi, u tom slučaju, sudski spor dosta dugo trajao.

Neće slati poštom

Danas je Sanader ponovo pozvao Sloveniju da ukine blokadu, a iskoristio je prigodu i podsjetiti Europsku uniju da su Slovenci ušli u Europu s istim, otvorenim, graničnim pitanjima.

Upitan zašto Hrvatska nije dostavila odgovor na posljednji prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, Sanader je rekao da Hrvatska ima odgovor, ali da ga neće slati poštom.

Također danas se Sanader još jednom očitovao i o tome zašto hrvatska Vlada, nije na vrijeme Bruxellesu dostavila odgovor o posredničkoj inicijativi. Premijer je ponovio kako je ministar Jandroković bio na putu kada je saznao da je sastanak otkazan naglasivši kako će hrvatski ministar vanjskih poslova osobno dati odgovor povjereniku Rehnu na sastanku kada ga sazove. Sanader je ponovio kako očekuje novi trojni sastanak Rehn-Žbogar-Jandroković nakon Uskrsa. Još uvijek se ne zna i službeni stav Vlade o Rehnovom prijedlogu.

I.Ć.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

Pročitajte više