Sanader u Beogradu: "Ako Hrvatska hoće normalne odnose mora povući tužbu za genocid"

"JEDNO od najvažnijih pitanja je ta tužba. To je velika prepreka razvoju dobrih odnosa. Dakle, pozvat ćemo Hrvatsku da svoju tužbu za genocid protiv Srbije povuče iz procedure. Srbija bi u tom slučaju odmah bila spremna da povuče svoju kontratužbu", rekao je predsjednik vlade Srbije Mirko Cvetković u velikom intervjuu srpskim Večernjim novostima najavljujući sutrašnji posjet premijera Ive Sanadera Beogradu.

> Zvuči li vam poznato: Hrvatska za katastarske granice, Srbija bi granicu preko sredine Dunava

Premijer Cvetković tako je dao do znanja kako bi prva stvar u neposrednim razgovorima sa Sanaderom bilo povlačenje tužbe jer kako kažu u Srbiji tek nakon toga moguće je normalizirati odnose dviju zemalja.

Smanjite broj potjernica!

"Bio bi znak da smo kao susjedi otklonili tu prepreku naslijeđenu iz bliske prošlosti i nametnutu iz političkih motiva", rekao je Cvetković pojašnjavajući srpske zahtjeve koje će staviti pred Sanadera, a bit će govora i o povratku srpskih izbjeglica u Hrvatsku.

"Smatramo kako je veoma važno da Hrvatska pokuša smanjiti izuzetno veliki broj 'crvenih potjernica' za ratne zločine, kojih, kako se tvrdi, ima više od 900. Smatram da bi ta brana povratku bila otklonjena ukoliko bi Hrvatska objavila tzv. tajne optužnice", rekao je Cvetković o zahtjevu Hrvatske da se pojedini građani Srbije izruče sudovima. Kako ističe, Srbija je spremna procesirati optužnice za bilo koji eventualni ratni zločin.

Granica sredinom Dunava

Kako je dao natuknuti Cvetković ekonomski odnosi dviju zemalja također će biti jedan od prioriteta kao i utvrđivanje državne granice Hrvatske i Srbije na Dunavu.

"Na konstruktivan način prići ćemo rješavanju. Očekujemo da naiđemo na razumijevanje hrvatske strane za naš stav oko granice na Dunavu i da se napokon pomaknemo s mrtve točke", kaže Cvetković dodajući kako bi se brzim rješenjem izbjeglo politiziranje i eventualne poteškoće prilikom ulaska u EU. Naglasio je kako će se Srbija inzistirati da granica ide sredinom Dunava. 

M.M.
Foto: Vlada Srbije

 

Pročitajte više