Sanader zadovoljan porastom popularnosti EU u Hrvatskoj

PREMIJER Ivo Sanader izjavio je da je zadovoljan rezultatima istraživanja javnog mišljenja, koji su pokazali da je postotak građana koji podupiru ulazak Hrvatske u Europsku uniju veći nego proteklih mjeseci.

Porast popularnosti Europske unije među hrvatskim građanima protumačio je činjenicom da se u Hrvatskoj sve događa transparentno te širokom akcijom Ministarstva europskih integracija, u sklopu koje građani mogu doznati što Hrvatskoj donosi ulazak u Europsku uniju.

Po rezultatima istraživanja, koje je na tisuću ispitanika za HTV provela agencija Puls, svoju budućnost u Uniji u ovom trenutku vidi 52 posto građana, ili četiri posto više u odnosu prema prošlomjesečnom istraživanju. Istodobno raste i broj protivnika Unije, kojih je sada 43 posto, a smanjuje se broj neodlučnih.

Premijer Sanader ocijenio je da će ulazak Hrvatske u EU građanima otvoriti mnogo veće perspektive i omogućiti bolju egzistenciju njima i njihovim obiteljima.

Hrvatska će, istaknuo je, biti dio velikog, golemog tržišta, s više od pola milijarde ljudi, što je, dodao je, prilika za hrvatsko gospodarstvo, jačanje njegove konkurentnosti, ali i prihvaćanje vrijednosti koje dijeli Europa.

Premijer smatra da će prihvaćanje tih vrijednosti biti najmanji problem hrvatskim građanima jer Hrvatska, uvjeren je, već dijeli te vrijednosti, privržena je demokraciji i vladavini prava.

"Ulazak u Uniju za Hrvatsku je i pitanje političkog prestiža - biti dio najelitnijeg kluba suvremenog svijeta. Pitanje je i političke mudrosti biti za stolom gdje se odlučuje o zajedničkoj europskoj budućnosti", istaknuo je premijer.

Bitno je, dodao je, da Hrvatska nikada više ne bude izvan prostorije u kojoj se odlučuje, da pred vratima čeka neke sudbonosne odluke važne za europsku budućnost, a koje se tiču i njezinih građana.

Premijer se slaže s ocjenom da Hrvatska do ulaska u EU mora promijeniti "neka svoja ponašanja" i prilagoditi se promjenama.

Hrvatska se mora osloboditi balkanskog mentaliteta i ne može ga prenositi u EU, rekao je, ističući da će hrvatski građani najlakše prihvatiti vrijednosti Unije jer su tradicionalne vrijednosti u Hrvatskoj upravo vrijednosti koje dijeli suvremena Europa.

Rezultate istraživanja po kojima se 51 posto građana protivi ulasku Hrvatske u NATO-savez premijer Sanader objasnio je poistovjećivanjem NATO-saveza s ratom u Iraku.

No, NATO nije Irak, (...) njegova je funkcija danas briga o kolektivnoj sigurnosti, borba protiv terorizma, zaštita zajedničkih vrijednosti, demokracije i slobode, rekao je premijer Sanader, dodajući da zbog toga Hrvatska mora biti u krugu njegovih članica.



Pročitajte više