Sanadera i hrvatski državni vrh pratilo 15 slovenskih obavještajaca

AGENTI Slovenske obavještajno sigurnosne agencije (SOVA), 2004. godine bili su angažirani na praćenju hrvatskog političkog vrha koji je nadziran zbog mogućih incidenata na moru, a uoči slovenskih parlamentarnih izbora te godine, javlja ljubljanski Dnevnik.

Prema pisanju Dnevnika operacije praćenja izvodilo je 15 djelatnika "Sove", koji su svi redom, osim u jednom slučaju, bili niži službenici agencije.

Isti je list prije nekoliko mjeseci pisao kako su hrvatski premijer Sanader i njegov slovenski kolega Janša, dogovarali pogranične incidente na moru 2004. godine.

Navodno su u operaciju bili uključeni agenti iz Ljubljane, Kopra, Celja i Krškoga, a ljubljanski list navodno raspolaže i imenima nekih agenata.

Šef Sove iz 2004. godine Iztok Podbregar 4. rujna će pred slovenskom parlamentarnom komisijom za kontrolu tajnih službi dati svoj iskaz u vezi s obavještajnom aferom, kao i navodima Dnevnika te bivšeg premijera Antona Ropa.

Rop je prošli mjesec također izjavio da su Sanader i Janša dogovarali pogranične incidente, te da ga je o tome nekoliko dana pred održavanje izbora Podbregar osobno izvijestio. 

Tvrdnje oko dogovaranja pograničnih incidenata zanijekale su obje strane, a Janša je najavio i sudsku tužbu protiv Ropa.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više