Sanaderov komentar na porezne obveznike koji će morati platiti 80 milijuna eura tuđih grijeha: Šteta!

"NARAVNO da je šteta, velika je šteta", komentirao je za Index premijer Ivo Sanader činjenicu na koju je upozorio jučer predsjednik Stjepan Mesić, a to je da će porezni obveznici morati isplatiti 80 milijuna eura zbog tužbi koje je Hrvatska izgubila na arbitražnim sudovima protiv talijanske tvrtke Astaldi i austrijske Hypo Alpe Adria.

I na to se nadovezao kako će da će Hrvatska učiniti sve da pronađe instrument kojim se može zaštititi, što očekuje od državnog odvjetništva i ministarstva pravosuđa.

"Čekamo odgovor o tome ima li još kakav pravni instrument, gdje možemo uložiti žalbu na arbitražu. Nije konačna riječ pala u tim slučajevima", rekao je Sanader napominjući da Državno odvjetništvo istražuje te štetne ugovore kako bi utvrdilo je li se prilikom njihovog sklapanja radilo o nekompetenciji ili možda nečem drugom. Premijer ja također kazao da pozdravlja sve akcije koje će se poduzeti u vezi istrage.

"Krivi su loši ugovori iz 90-ih"

"Evo vidite da se Državno odvjetništvo već bavi Slavonskom bankom, no ne treba ništa unaprijed prejudicirati", smatra Sanader koji razlog za poraz Hrvatske na sudu vidi ili u "nekim novim lošim ugovorima ili onima iz 90-ih".

"U nekim su situacijama ostali nerazjašnjeni svi elementi tih sporova i razlog zašto je trebalo doći do arbitraža te zašto je u nekim situacijama imenovana neka arbitraža. Možda je mogla biti neka druga. Nisam pravni stručnjak pa ne znam je li arbitraža mogla biti u Hrvatskoj", kazao je premijer u razgovoru za Index.

A.B.
Foto: Index

Pročitajte više