Bilo kome drugome bi prihvatili 12,4 milijuna kuna jamčevine, ali ne i Sanaderu

ZBOG mogućnosti bijega Ivi Sanaderu produljen je pritvor za još dva mjeseca. Odlučio je tako sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Naime, Sanaderova obitelji i prijatelji, točnije supruga Mirjana Sanader te Luka Bebić, Mario Zubović i Jerko Rošin ponudili su jamčevinu od 12,4 milijuna kuna. Bebić, Rošin i Zubović bili su spremni za najveći dio jamčevine ponuditi u zalog svoje domove - Bebić kuću u Zagrebu, Zubović stan u Zagrebu, a Rošin stan u Splitu. No, sud je to dobio.

Jamčevina u ovako visokom iznosu vjerojatno bi bila prihvaćena da je riječ o nekom drugom predmetu, kazao je sudac Devčić. No, Sanaderov slučaj je specifičan s obzirom da ga se tereti da je sudjelovao u više korupcijskih afera u sklopu kojih je država oštećena za više od 100 milijuna kuna. "Radi se o osobi koja ima brojne kontakte u zemlji i inozemstvu, zbog čega je također odlučeno da se odbije jamčevina", kaže Devčić.

Prodanović: Luka Bebić nije založio samo svoju imovinu, već i svoj ugled

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je kako je Sanader sudu ponovio da nije bježao iz Hrvatske, već da se vraćao, kao i to da su o svemu bili obaviješteni glavni državni odvjetnik, ravnatelj policije te zamjenik ravnatelja policije.

"O tome mogu posvjedočiti Rošin i odvjetnici koji su pregovarali", kazao je dodavši kako sud nije razmatrao Sanaderov karakter niti činjenicu da je predsjednik Sabora Luka Bebić založio ne samo svoju imovinu, već i svoj ugled te da ni u jednom trenutku nije pomislio da bi Sanader pobjegao.

Prodanović je najavio da će uložiti žalbu na ovu odluku. Sanader će se na sudu opet pojaviti 28. listopada, kada počinje čitanje optužnice.

Sanader tako, sada je jasno, zasigurno neće izaći iz zatvora prije održavanja parlamentarnih izbora 4. prosinca.

Dovezli ga zabranjenim smjerom, ušao na stražnji ulaz

Sanader je oko 10.30 sati dovezen na Županijski sud u Zagrebu. Njegov odvjetnički tim na današnjem je ročištu zatražio da se odbjeglog premijera pusti da se brani sa slobode.

Naime, prema riječima njegove odvjetnice Jadranke Sloković, branitelji su smatrali kako više nema uvjeta za pritvor Sanadera, no Uskok je zatražio produženje pritvora jer je Sanader uhićen kada je bježao.

Sanader je na Županijski sud dovezen iz zabranjenog smjera kombijem pravosudne policije u pratnji dva policijska vozila. U zgradu suda ušao je na stražnji ulaz iz Amruševe ulice. 

Pri dolasku na sud, odvjetnik Ive Sanadera, Čedo Prodanović je kazao da ako Sanader bude pušten, da će biti plaćena vrlo velika jamčevima.

Ročište nije započelo u 11 sati, kako je bilo najavljeno, već u 11.15. Nakon iznošenja teza obrane i tužiteljstva, vijećalo se o tome hoće li Sanader biti pušten da se brani sa slobode ili će mu produljiti pritvor.

Podsjetimo, bivšeg šefa HDZ-a tereti da je uzeo 3,6 milijuna eura provizije od Hypo banke u vrijeme kad je bio zamjenik ministra vanjskih poslova. Posredovao je u Hypovom kreditu za obnovu hrvatskih veleposlanstava po svijetu.

Sudac Ivan Turudić za 28. listopada je odredio početak suđenja. Turudić je zakazao i šest ročišta koja će se doržati u studenom.

Tužiteljstvo će u sklopu suđenja ispitati 19 svjedoka. Među prvima će svjedočiti bivši premijer Nikica Valentić i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Sanader je optužbe odbio s gnušanjem, poručivši da je u vrijeme navodnog uzimanja provizije "imao čin pukovnika i da se borio za Hrvatsku".

Druga optužnica odnosi se na primanje 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Pročitajte više