Šantić: Hrvatskoj prijeti smanjenje rejtinga čak i ako sreže proračun za 9 milijardi kuna

"TEŠKA vremena zahtijevaju teške i nepopularne mjere, stoga se cifra od devet milijardi kuna koje treba uštedjeti u državnoj potrošnji ne čini pretjeranom, iako je teško biti potpuno precizan po tom pitanju", osvrnuo se na upozorenje guvernera Rohatinskog analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.

Šantić napominje kako, gledajući hrvatsku povijest, već dugo nije zabilježena nikakva fiskalna konsolidacija. "Izazovi će dogodine biti još veći, jer će rasti kamate na zaduživanja i ukupni troškovi. Zbog toga je drastično rezanje nužno", napominje Šantić.

Vlada odmah mora dati do znanja da će voditi odgovornu fiskalnu politiku

"Naravno da postoji šansa da nam se smanji kreditni rejting čak i ako Hrvatska uštedi tih 9 milijardi kuna i donese održivi proračun. Na kreditni rejting uvelike utječu i drugi faktori osim fiskalne konsolidiranosti, pogotovo eksterni, jer smo mi jako izloženi utjecaju događaja u Europi. Osim rasta duga, važan faktor je i srednjoročni rast BDP-a kao i potreba države za eksternim financiranjem", upozorava Šantić na činjenicu da će Hrvatskoj opasnost prijetiti čak i ako se poduzmu mjere koje je predložio Rohatinski.

"Međutim, ako Vlada odmah pokaže da je usmjerena na odgovornu fiskalnu politiku, to će poslati signal da ima namjeru dugoročno svoje financije držati pod kontrolom i to bi se trebalo pozitivno odraziti na rejting", kazao je Šantić.

HNB će kunu držati stabilnom kao i dosad

Šantić kaže i kako ne očekuje značajnije promjene u valutnoj politici. "HNB će i dalje držati manje više stabilan odnos kao do sada. Guverner na raspolaganju ima dosta instrumenata da spriječi nekakve eventualne šokove po pitanju tečaja kuna. Ipak, treba imati na umu da je dugoročno fiskalna politika ta koja određuje financijsku, odnosno valutnu politiku", zaključuje Šantić.

Pročitajte više