Sarajevo večeras ima najzagađeniji zrak na svijetu. "Opasan je za zdravlje"

Foto: EPA

Sarajevo je večeras dospjelo na vrh popisa gradova s najvećim onečišćenjem zraka na svijetu, nakon što su mjerni instrumenti utvrdili koncentraciju štetnih tvari koja je opasna po ljudsko zdravlje.

Prema podacima koje je objavio portal AQAir, indeks kvalitete zraka u glavnom gradu BiH u večernjim je satima bio 317, što označava krajnji stupanj opasnosti po zdravlje. Pritom je koncentracija sitnih čestica prašine PM 2.5, koje ulaze duboko u pluća i mogu trajno naštetiti zdravlju, bila 53.4 puta veća od vrijednosti koje dopuštenim smatra Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Sarajevo je tako postalo grad s najzagađenijim zrakom u cijelom svijetu, a odmah iza njega su gradovi poput pakistanskog Lahorea, Dake u Bangladešu te indijskih Kalkute i Delhija, no s indeksom onečišćenja koji je ipak znatno manji i u rasponu od 229 do 298.

Unatoč dramatičnim pokazateljima stanja zraka, gradske vlasti Sarajeva nisu proglasile nikakve izvanredne mjere niti su uvele ograničenja.

Glavnim uzročnikom onečišćenja u Sarajevu smatraju se tzv. mala ložišta, odnosno ugljen koji veliki broj kućanstava i dalje koristi za zagrijavanje, kao i nesrazmjerno veliki broj automobila koji prometuju gradskim ulicama, a najveći broj ih je sa zastarjelim motorima. Onečišćenju značajno doprinosi položaj Sarajeva u kotlini, što u zimskim danima kada nema vjetra kakvi su sada stvara učinak "posude s poklopcem".

Pročitajte više