Sarkozy i Saakašvili se dogovorili: Imamo mirovni plan za Gruziju

FRANCUSKI predsjednik Nicolas Sarkozy i gruzijski lider Mihail Saakašvili izjavili su nakon sastanka održanog kasno sinoć da su se složili oko "modificirane verzije mirovnog plana" vezanog za sukob u gruzijskoj pokrajini Južnoj Osetiji, javlja Reuters.

Njime se između ostaloga, izložili su Saakašvili i Sarkozy na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tbilisiju, predviđa povratak zaraćenih strana na njihove položaje do početka sukoba.

Omogućuje i otvaranje međunarodnih pregovora oko načina povratka sigurnosti i stabilnosti u regijama Južnoj Osetiji i Abhaziji, kazao je Sarkozy, naglašavajući da tekst sporazuma ne ugrožava teritorijalni integritet Gruzije.

Saakašvili je izjavio kako se nada da je sporazum uvod u dolazak međunarodnih mirovnih snaga u Južnu Osetiju, koje će zamijeniti ruske postrojbe.

Dokument će biti predstavljen na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije i trebao bi predstavljati temelj za rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Podsjetimo, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev jučer je naredio prestanak vojnih operacija u Gruziji u znak potpore tom planu koji mu je u Moskvi izložio Sarkozy. Francuski je predsjednik nakon sastanka s Medvedevim odletio u Tbilisi kako bi o planu razgovarao s gruzijskim predsjednikom Saakašvilijem.

Francuski diplomat: Saakašvili je bio lud

Neimenovani viši francuski dužnosnik koji se nalazio u pratnji francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja tijekom njegove posredničke misije u Rusiji i Gruziji izjavio je kako je "Sakašvili bio lud kad je išao bombardirati grad usred noći".

"On se kockao i izgubio... Gruzijci su upali u zamku. Mislili su da Putin neće uzvratiti usred Olimpijskih igara", kazao je francuski dužnosnik.

Kazao je i kako Sarkozy nije činio nikakve ustupke Rusima, i da je zbog bliskosti sa Gruzijom "sada potez na Sjedinjenim Američkim Državama".

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više