Bugarska bijesna zbog izjave Milanovića, pozvali veleposlanicu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović prije nekoliko je dana kritizirao vladu Andreja Plenkovića, usporedivši Hrvatsku s Bugarskom.

"Hrvatska je dno Europske unije, kad se gleda bivše socijalističke države. Bugarska je jedina gora i svaki dan se molimo da to ostane pa da možemo reći da smo predzadnji. Time se ne možemo zadovoljiti, moramo biti u sredini, da u konkurenciji Mađarske, Češke, Rumunjske, Bugarske… bude najbolja. Kao Slovenija. Zato, treba nam decentralizacija", rekao je Milanović.

Zbog Milanovićeve izjave Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac te negodovala, piše Večernji list.

Iz bugarskog Ministarstva vanjskih poslova veleposlanici su prenijeli "duboko razočaranje Bugarske" izjavom predsjednika Milanovića. Rekli su da "je takva izjava za Bugarsku neprihvatljiva i ne korespondira odličnim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Bugarske" i izrazili nadu "da će se hrvatska vlada ograditi od takvih izjava". 

Dodali su kako su "izabrali blaži oblik prosvjeda iz poštovanja prema vladi i zato što cijene odnos premijera Andreja Plenkovića i ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana prema Bugarskoj, kao i rad Veleposlanstva Sofija na jačanju bilateralnih odnosa i prijateljstva s Bugarskom".

Pročitajte više