Saša Broz: Smjenjuju me iz političkih razloga vezanih uz privatni život

RAVNATELJICA Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula Saša Broz ustvrdila je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli da je gradsko Poglavarstvo njeno razrješenje predložilo iz političkih razloga i najavila je tužbu protiv Grada Upravnom sudu Republike Hrvatske.

"Kako sve ravnatelje kazališta postavlja politika a ne struka, meni je otegotna okolnost bila ta, što mi je zaručnik Livio Bolković bio predsjednik Gradskog vijeća kada sam imenovana ravnateljicom, dok je danas u oporbi", rekla je Saša Broz, dodajući da je presedan da se ravnatelja miče prije polovice mandata.

Istaknula je da je svjesna kako ju je njezin privatni život, a ne prezime Broz, u Istri stajao funkcije ravnateljice.

Članovi Poglavarstva grada Pule su na sjednici 31. srpnja jednoglasno prihvatili prijedlog Gradskom vijeću Pule da razriješi Sašu Broz zbog, kako je rečeno, neizvršavanja programske djelatnosti.

Po njenim riječima, obrazloženje koje je dato za njezinu smjenu je neutemeljeno, neopravdano i potpuno površno jer ga je, kako je rekla "pisala politika umjesto da su umjetnički kriteriji ti koji su odlučivali".

"Iza mene je godinu i pol dana uspješnog rada što govore mnogi pokazatelji kao i izvješće o poslovanju kazališta za 2005. godinu kojeg je najprije poglavarstvo u svibnju jednoglasno prihvatilo o potom ga je prihvatio i Odbor za društvene djelatnosti, za plan i financije te za statut i druge opće akte", kazala je Saša Broz.

Međutim, podsjetila je, to izvješće je odbilo Gradsko vijeće većinom glasova vijećnika, među kojima je bio i sadašnji gradonačelnik Boris Miletić. On je, rekla je Broz, najprije na Poglavarstvu podržao izvješće a potom na sjednici Vijeća bio protiv.

"To je samo dokaz da su razlozi moje smjene političke a ne umjetničke naravi," rekla je i dodala kako osobno ponosna na financijsko i programsko izvješće o radu Istarskog narodnog kazališta.

O tom se izvješću, dodala je ona, pohvalno izjasnio i zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin na sastanku koji je ona inicirala.

Saša Broz je imenovana ravnateljicom Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula u studenome 2004., za mandata IDF-ove vlasti. Bivši SDP-ovac Bolković, odnedavno je član Istarskog socijaldemokratskog foruma i u oporbi je u Gradskom vijeću, u kojem većinu imaju IDS, SDP i HSU.

Pročitajte više