Sastaje se Predsjedništvo HDZ-a, raste potpora Plenkoviću: Podržali ga Tolušić i zagrebački HDZ

Foto: FAH

U 15 SATI sastaje se Predsjedništvo HDZ-a.

Glavna tema sigurno će biti skorašnji unutarstranački izbori na kojima će se 17. srpnja po načelu jedan član - jedan glas birati novi predsjednik stranke, nakon što je Tomislav Karamarko podnio neopozivu ostavku.

Europarlemtarac Andrej Plenković za sada je jedini koji je službeno najavio kandidaturu. Potencijalni protukandidati Ivana Maletić, Darko Milinović te Zlatko Hasanbegović još uvijek važu hoće li se kandidirati, dok je Tomislav Tolušić odustao te najavio da će podržati Plenkovića.

Zagrebački HDZ podržao Plenkovića

Andrija Mikulić, predsjednik HDZ-a Grada Zagreba, podržao je danas uoči sjednice Predsjedništva kandidaturu Andreja Plenkovića, kazavši da je izbor novog predsjednika stranke ujedno i pitanje budućeg premijera te da se Plenković čini kao opcija koja se može nositi sa zahtjevnošću aktualne političke situacije.

Jedan od glavnih favorita svakako je HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković koji slovi kao predstavnik umjerene, centrističke struje u HDZ-u. No, u posljednje vrijeme sve su glasnije najave o mogućoj kandidaturi kontroverznog Hasanbegovića.

Tehnički ministar kulture već je duže vrijeme na meti velikog dijela javnosti zbog njegovih spornih stajališta o antifašizmu i Drugom svjetskom ratu. Zbog svoji kontroverznih stavova on je zadobio simpatije ekstremne desnice i nacionalistički orijentiranog dijela društva. Iako su brojni međunarodni mediji, kao i brojni uglednici, upozoravali na Hasanbegovićevu sklonost revizionizmu, to nije smetalo članovima HDZ-a da mu na općem saboru stranke daju najviše glasova u izborima za potpredsjednika stranke, bez obzira što je relativno nedavno bio potpuni politički anonimus.

Upravo je ta podrška koju je Hasanbegović dobio na saboru stranke jasan znak njegovim pristašama kako bi on kao kandidat mogao konkurirati Plenkoviću.

Pročitajte više