Sastali se Biden i Trudeau: "Stajat ćemo rame uz rame s Ukrajinom"

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau obvezali su se tijekom Bidenovog posjeta Kanadi da će biti ujedinjeni protiv autoritarnih režima i da će smanjiti vlastitu ovisnost o drugim zemljama kada je riječ o ključnim sirovinama i poluvodičima. Kanada ima obilje minerala ključnih za proizvodnju baterija i električnih vozila, no Kina trenutno dominira na svjetskom tržištu.

"Vjerujem da imamo nevjerojatnu mogućnost surađivati kako bi Kanada i Sjedinjene Američke Države mogle nabavljati i opskrbljivati ovdje u Sjevernoj Americi sve što nam je potrebno za pouzdane i održive lance opskrbe", rekao je Biden u govoru u kanadskom parlamentu u Ottawi.

"Naš zajednički prosperitet je duboko povezan s našom zajedničkom sigurnošću", dodao je Biden. Američki predsjednik je rekao da će dvije zemlje članice NATO saveza "braniti svaki pedalj teritorija NATO-a".

 

"Naš način života se istodobno suočava s višestrukim prijetnjama"

Trudeau je kazao da će dvije zemlje stajati rame uz rame s Ukrajinom. "Naš način života se istodobno suočava s višestrukim prijetnjama", istaknuo je. "Sigurnosna politika je klimatska politika (i ona) je gospodarska politika", ponovio je Trudeau tri puta u svom govoru.

Biden je Ottawu posjetio manje od tjedan dana nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping otišao u Moskvu. "S rastućom konkurencijom, uključujući i onu koje dolazi od sve asertivnije Kine, nema dvojbe o tome zašto je važno da se sada okrenemo jedni drugima kako bismo izgradili sjevernoameričko tržište za sve, od poluvodiča do baterija za solarne ploče", kazao je Trudeau.

Pročitajte više

 

Pročitajte više