Sastali se Biden i Trudeau: "Stajat ćemo rame uz rame s Ukrajinom"

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau obvezali su se tijekom Bidenovog posjeta Kanadi da će biti ujedinjeni protiv autoritarnih režima i da će smanjiti vlastitu ovisnost o drugim zemljama kada je riječ o ključnim sirovinama i poluvodičima. Kanada ima obilje minerala ključnih za proizvodnju baterija i električnih vozila, no Kina trenutno dominira na svjetskom tržištu.

"Vjerujem da imamo nevjerojatnu mogućnost surađivati kako bi Kanada i Sjedinjene Američke Države mogle nabavljati i opskrbljivati ovdje u Sjevernoj Americi sve što nam je potrebno za pouzdane i održive lance opskrbe", rekao je Biden u govoru u kanadskom parlamentu u Ottawi.

"Naš zajednički prosperitet je duboko povezan s našom zajedničkom sigurnošću", dodao je Biden. Američki predsjednik je rekao da će dvije zemlje članice NATO saveza "braniti svaki pedalj teritorija NATO-a".

 

"Naš način života se istodobno suočava s višestrukim prijetnjama"

Trudeau je kazao da će dvije zemlje stajati rame uz rame s Ukrajinom. "Naš način života se istodobno suočava s višestrukim prijetnjama", istaknuo je. "Sigurnosna politika je klimatska politika (i ona) je gospodarska politika", ponovio je Trudeau tri puta u svom govoru.

Biden je Ottawu posjetio manje od tjedan dana nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping otišao u Moskvu. "S rastućom konkurencijom, uključujući i onu koje dolazi od sve asertivnije Kine, nema dvojbe o tome zašto je važno da se sada okrenemo jedni drugima kako bismo izgradili sjevernoameričko tržište za sve, od poluvodiča do baterija za solarne ploče", kazao je Trudeau.

Pročitajte više