Sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje 24. i 25. u Zagrebu

MINISTRI obrane Američkojadranske povelje održat će sastanak 24. i 25. siječnja u Zagrebu na kojem će osim zemalja potpisnica sudjelovati i desetak izaslanstava ministarstava obrane zemalja regije.

Povelju su u svibnju 2003. u Tirani potpisali ministri vanjskih poslova triju preostalih članica NATO-ova Akcijskog plana za Članstvo (MAP): Albanije, Hrvatske, Makedonije i ministar vanjskih poslova SAD-a. Kandidati za članstvo u NATO-u, uz sponzorstvo SAD-a, pokrenuli su regionalnu suradnju kako bi razmjenom iskustava ubrzali transformaciju na području obrane, poboljšali stabilnost u regiji i u konačnici realizirali ulazak u NATO na temelju višekratno potvrđene politike "otvorenih vrata".

Sastanak ministara obrane u Zagrebu dio je redovitog dijaloga koji je pokrenut 2003. godine, a cilj je razmijeniti poglede o stanju sigurnosti u jugoistočnoj Europi i reformi obrambenih sustava.

U studenome prošle godine održan je sastanak Američko-jadranske povelje na Brijunima koji je okupio ministre vanjskih poslova Hrvatske, Makedonije i Albanije, a američku stranu je predstavljala pomoćnica državnog tajnika SAD-a za Europu i Aziju Elisabeth Jones. Taj je skup rezultirao potpisivanjem izjave u kojoj potpisnice Povelje izražavaju spremnost na jače sudjelovanje u misijama, zadaćama i operacijama NATO-a kao što je ISAF u Afganistanu i misija obuke iračkih vojnika.

"Kroz razvoj suradnje, nastavit ćemo stavljati naglasak na inicijative i projekte koji jačaju Akcijske planove za članstvo te stvarati uvjete kroz sudjelovanje u misijama, zadaćama i operacijama NATO-a, kao što su ISAF u Afganistanu i NATO-va misija obuke u Iraku", rečeno je u zajedničkoj izjavi trećeg susreta komisija za provedbu Povelje.


Pročitajte više