Sastanak Pahor-Kosor: Sutra deblokada pregovora Hrvatske s Europskom unijom?

PREMIJERKA Jadranka Kosor se pred sutrašnje pregovore o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s EU i graničnom sporu sa Slovenijom susrela u Banskim dvorima sa članovima vladajuće koalicije.

Neslužbeno se doznaje kako bi sutra u Ljubljani mogla biti proglašena deblokada hrvatskih pretpristupnih pregovora s EU. Jadranka Kosor je nedavno izjavila kako su diplomati dviju zemalja već riješili 95 posto pitanja vezanih za pitanja koja su otvorena na sastanku dvoje predsjednika Vlada 31. srpnja u Trakošćanu.

Moguće rješenje je uspostava kondominija

Nakon toga sastanka Pahor i Kosor su izjavili da kako je dogovoren okvirni plan prema kojem bi se pronašlo rješenje za granično pitanje i to do kraja 2009. godine. Neki slovenski mediji su pisali kako će rješenje graničnog spora u Piranskom zaljevu biti u uspostavljanju kondominija.

Jadranka Kosor je nedavno u intervju austrijskom radiju ORF rekla kako će se problem sa Slovenijom riješiti do kraja godine. Nakon sastanka u Trakošćanu dvoje predsjednika Vlada nisu u javnosti željeli otkrivati koje konkretno rješenje nude za otvorena pitanja, nego su tvrdili da će to objaviti kada sve točke budu usuglašene. 

Članovi vladajuće koalicije dali potporu

Kako piše Jutarnji list, članovi vladajuće koalicije dali su potporu u dogovaranju premijerke s Pahorom. "Za sve što premijerka dogovori, ima našu podršku", rekao je jedan od članova vladajuće koalicije koji su danas čuli što se događa u tim pregovorima te koji su budući koraci koje će Vlada povlačiti.

Pročitajte više