Satelitske snimke od prije par dana i lani pokazuju što je suša napravila Britaniji

Foto: Copernicus

ZAPANJUJUĆE satelitske snimke pokazuju koliko je ovogodišnja suša utjecala na krajolik Velike Britanije.

Ujedinjeno Kraljevstvo prolazi kroz još jedan toplinski val, a sutra bi mogao biti proglašen alarm za sušu u nekim dijelovima Engleske. Satelitska snimka koju je jučer objavio Copernicus, program Europske unije za promatranje Zemlje, odnosno našeg planeta i njegova okoliša, pokazuje da su inače zeleni dijelovi Britanije usred vrućina poprimili smeđu boju.

"Veliku Britaniju je pogodila suša"

"Copernicus Sentinel-3 je jučer, 10. kolovoza, snimio područje Ujedinjenog Kraljevstva iznad kojeg skoro uopće nije bilo oblaka. Na istočnom dijelu Britanije jasno je vidljiva zabrinjavajuća suhoća vegetacije koju je uzrokovala suša", navodi Copernicus na Twitteru. 

Ako pogledamo snimku, vidimo zeleni dio Irske te smeđe, odnosno suho područje Engleske, piše Express.

U drugoj objavi se vidi razlika između dvije satelitske slike Cambridgea u kolovozu 2021. i 2022.

"Veliku Britaniju je pogodila suša. Ako usporedimo slike Copernicus Sentinela-2 područja oko Cambridgea od 11. kolovoza 2021. i 8. kolovoza 2022., vidimo posljedice nedostatka kiše", piše Copernicus. 

Britanski meteorološki zavod izdao je žuto upozorenje za ekstremne vrućine za veći dio Engleske i Walesa. Temperature bi danas na nekim područjima mogle doseći čak 34 stupnja, a tijekom vikenda i 36. S druge strane, u Sjevernoj Engleskoj i Škotskoj očekuje se ugodnih 20 do 30 stupnjeva.

Opasnost od požara

Zdravstvena agencija je izdala upozorenje zbog nadolazećih vrućina, savjetujući starijim osobama ili onim sa zdravstvenim problemima da pripaze na svoje zdravlje.

Britanski meteorološki zavod je također upozorio na visoki indeks opasnosti od požara te navodi da bi zbog višemjesečne niske količine padalina moglo doći do izbijanja šumskih požara.

Vatrogasci u Londonu su zamolili građane da ne prave roštilj na otvorenom ili na balkonima te da pravilno gase cigarete i odlažu smeće.

Pročitajte više