Europski satovi kasne zbog Kosova i Srbije

Ilustracija: 123rf
 
VELIKI broj satova diljem Europe kasni zbog toga što je frekvencija u strujnoj mreži neko vrijeme ispod uobičajenih 50 hertza. Uzrok tom poremećaju u radu satova je spor Srbije i Kosova, piše DeutscheWelle.
 
"Oni koji kronično kasne nisu mogli dobiti bolju vijest kao izgovor: u čitavoj Europi radijski satovi, kao i satovi na mikrovalkama i pećima kasne – ukoliko su priključeni na strujnu mrežu", piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. 
 
"Kašnjenje iznosi pet do šest minuta, a vjerojatno će se i povećavati. Razlog za to je što od sredine siječnja na europskom tržištu struje postoji rupa u snabdijevanju, kako je to jučer u Bruxellesu priopćila europska Udruga strujnih mreža ENTSO-E. Zbog stalnog političkog sukoba između Srbije i Kosova odatle teče manje struje u kontinentalnu mrežu na koju je priključeno 25 zemalja, od Turske do Nizozemske", dodaje medij.
 
Radi se o nekoliko stotina megawatta
 
Pri tome se radi samo o nekoliko stotina megawatta pa prekid u snabdijevanju strujom nema teže posljedice. "Sustavno mreža nije ugrožena", kazao je jedan od predstavnika Njemačke agencije za mreže. 
 
"Struja iz Srbije i s Kosova nije toliko važna da bi zbog nje moglo doći do totalnog prekida", priopćeno je u ENTSO-E. "U industriji nije poznato da je bilo smetnji zbog oscilacija u frekvenciji, pa ni u aluminijskoj industriji, koja troši mnogo struje, nema indicija za tako nešto", dodaje se u priopćenju udruge.
 
Oscilacije dovoljne da poremete satove
 
"No, te oscilacije su dovoljne da poremete satove. Mnogi satovi nemaju interni takt, niti dobivaju takt preko radio-veze, već dobivaju potrebne impulse iz strujne mreže. Ta frekvencija iznosi 50 hertza – 50 oscilacija u sekundi. Poslije 50 oscilacija pokazuje se sljedeća sekunda. Kada nema dovoljno struje, frekvencija pada ispod 50 hertza, pa je zato za 50 oscilacija potrebno više vremena. I zato satovi kasne", pojašnjava udruga.
 
"To se i inače stalno događa. Frekvencija strujne mreže nikada nije stabilna. Vlasnici mreža obično odmah reagiraju kada frekvencija pređe 50 hertza ili padne ispod te vrijednosti i prilagođavaju snabdijevanje strujom toj situaciji. Prema europskim pravilima, to se treba događati i na samom Balkanu. Ali tamo se od sredine siječnja ništa nije dogodilo, jer Kosovo skladišti premalo struje, a Srbija odbija popuniti tu rupu. Njemačka ne može tek tako priskočiti i sama staviti na raspolaganje više struje", priopćila je europska Udruga strujnih mreža ENTSO-E.
 
Poremećaj postoji od sredine siječnja
 
"Od sredine siječnja frekvencija strujne mreže u Europi iznosi 49,996 umjesto 50 hertza. I zato satovi iz dana u dan sve više kasne. ENTSO-E je izrazio optimizam u pogledu daljeg razvoja situacije i očekuje da će se situacija stabilizirati još ovoga tjedna", stoji u priopćenju.
 
"Odlučujući korak će biti da se nastala rupa nadoknadi. Onaj tko sada odluči ručno podešavati satove za nekoliko tjedana će možda ponovo imati problem – oni će žuriti, tako da će oni koji kronično kasne konačno stizati - na vrijeme", dodaje se.
 
Jutta Hansson s Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu kazala je da "na području Srbije, Crne Gore i Makedonije nema ravnoteže u strujnoj mreži, a to tehnički znači da se na duže vrijeme padovi u toj zoni izjednačavaju strujom iz europske mreže".

Pročitajte više