Saudijska Arabija: Palestinski umjetnik osuđen na smrt zbog ateizma

Screenshot: YouTube

PALESTINSKI umjetnik Ashraf Fayadh prošle je godine osuđen na 800 udaraca bičem i četiri godine zatvora zbog svoje poezije, svetogrđa i navodnog nezakonitog odnosa sa ženom. Tužitelji su uložili žalbu na presudu, nakon čega je slučaj vraćen na niži sud gdje su odbačena svjedočenja obrane. Suci su odvagnuli da Fayadh nije pokazao kajanje tijekom postupka i 17. studenog ga osudili na smrt zbog izdaje vjere, piše AP.

> Udruge pozivaju na spas mladića kojem prijeti smrt razapinjanjem na križ u Saudijskoj Arabiji

Njegovi prijatelji sada pitaju kako je moguće da je njegov slučaj rezultirao s dvije tako različite presude, pogotovo uslijed činjenice da je, prema američkom Human Rights Watchu (HRW), dvoje od trojica sudaca na prizivnom sudu sudjelovalo u donošenju prve presude.

Prijavljen nakon gorljive rasprave u kafiću

Slučaj ilustrira kako sudovi u Saudijskoj Arabiji mogu zatražiti radikalno drugačije kazne na temelju slobodne interpretacije islamskih zakona. HRW, koji pažljivo motri suđenja, kaže da je Fayadh optužen za svetogrđe, širenje ateizma i nedozvoljen odnos sa ženom. Posljednja optužba se temelji na fotografiji pohranjenoj u njegovom telefonu, a okrivljeni tvrdi da je riječ o ženi koju je susreo u umjetničkoj galeriji.



AP je u posjedu sudskih dokumenata koji donekle otkrivaju kako je Fayadh osuđen na smrt. Njegovi prijatelji su u svjedočenjima opovrgli ozbiljnost prijave podnesene religijskoj policiji koju je predao jedan od poznanika umjetnika nakon žestoke rasprave u kafiću u gradu Abhi. Prema prijavi, Fayadh je u razgovoru grdio i psovao Boga, proroka Muhameda i saudijsku državu. 

Sudski dokument navodi da su svjedočenja u korist umjetnika odbačena jer je okrivljeni sam priznao zločin, a "njegovo priznanje je najsnažniji dokaz". Dokument ne navodi što je Fayadh točno priznao.

"Zapeo za oko" religijskoj policiji


Umjetnik je uhićen pa pušten na slobodu dan nakon "svetogrdne rasprave" u kolovozu 2013, rekli su iz HRW-a. Dan prije žučne rasprave, on je prema riječima prijatelja "zapeo za oko" religijskoj policiji jer je snimio jednog od njenih pripadnika kako šamara muškarca. Video je postavljen na YouTube i pogledan gotovo 200,000 puta.

Dok su suci na prvom suđenju prihvatili umjetnikovo žaljenje za sve što bi moglo uvrijediti religiju u njegovoj knjizi poezije, na drugom suđenju su prepoznati specifični zločini, kakav je izdaja vjere, za koje se izriču jasno određene kazne.

Šerijatski zakon je ipak otvoren za interpretaciju, piše AP, i pojedini imami kažu da smrtna kazna nije standardna  za one koji napuste ili izdaju vjeru, što ilustriraju Muhamedovim oprostom muslimanu koji je odbacio islam o čemu postoji natuknica u Kuranu. 

Saudijska vlada je poslala predstavnike tijela za ljudska prava na sastanak s Fayadhom u zatvoru u Abhi, gdje je on zatočen od siječnja 2014. godine, a njegov slučaj će vjerojatno preispitati drugi sudovi, sve do Vrhovnog koji će donijeti konačnu odluku.

> Saudijska Arabija dobila ključnu ulogu u Vijeću za ljudska prava UN-a

Pročitajte više