Saudijski kralj poziva na zauzimanje odlučnog stava protiv iranskih raketnih programa

Foto: EPA

KRALJ Salman bin Abdulaziz pozvao je svijet da zauzme "odlučan stav" protiv napora Irana u razvoju nuklearnih i balističkih raketnih programa, u godišnjem obraćanju najvišem vladinom savjetodavnom tijelu.

"Kraljevstvo naglašava opasnosti od iranskog regionalnog projekta, njegovog miješanja u druge zemlje, poticanja terorizma, raspirivanja plamena sektaštva (...) u svojim naporima da posjeduje oružje za masovno uništenje", rekao je kralj članovima Shura vijeća putem videolinka.

To su bile njegove prve javne opaske otkako se obratio Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u rujnu putem videoveze, gdje je također ciljao na Iran.

Saudijska Arabija, zemlja sunitskih muslimana, i šiitski Iran zaključani su u desetljećima dugoj borbi za utjecaj u cijeloj regiji, podržavajući suprotne strane u sukobima od Sirije do Jemena.

Napetosti su porasle otkako je američki predsjednik Donald Trump 2018. godine povukao Sjedinjene Države iz značajnog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama i ponovno uveo stroge ekonomske sankcije protiv Islamske Republike. 

Pročitajte više