Savez udruga Kvarnera nezadovoljan prijedlogom o uklanjanju alohtone divljači

Savez udruga Kvarnera organizacija čije su članice udruge koje se bave ekologijom i zaštitom autohtonih prirodnih vrsta na Kvarnerskim otocima i uz obalu ocijenio je danas na sastanku u Njivicama da su mjere Primorskogoranske županije za uklanjanje alohtone divljači sa Cresa nepotpune i površne.

Naime, Savez udruga Kvarnera smatra da nije dovoljno raspisati natječaj s obvezom uklanjanja alohtone divljači u roku od dvije godine samo za lovište na Tramuntani, na sjeveru Cresa, a ne za cijeli otok i ostale otoke na Kvarneru.

Također procjenjuje da će se divlje svinje i jeleni lopatari, nakon što se uklone u roku od dvije godine, vratiti na Tramuntanu s ostalih dijelova Cresa, te da se nikada neće trajno ukloniti.

Savez udruga Kvarnera ističe u priopćenju sa sastanka da Kvarnerski otoci ne mogu podnijeti novo dvogodišnje razdoblje eksperimenata budući da bjeloglavi supovi na njima mogu potpuno nestati samo za godinu dana.

Savez je izrazio žaljenje što Županija nije prihvatila njegov zahtjev za osnutkom kriznih stožera za sve otoke posebno, u koje bi ušli predstavnici svih interesnih skupina na tom području. Ti bi interesni stožeri predložili djelotvorni nadzor kad je riječ o tome kako se provodi uklanjanje alohtone divljači, ističe u priopćenju Savez udruga Kvarnera.

(Hina) xdsil ysp

Pročitajte više