Savez udruga malih trgovaca Hrvatske opet proziva TDR: Ne žele ni pregovarati!

VIŠE od dva tjedna od tiskovne konferencije Saveza udruga malih trgovaca Hrvatske i poziva da sjednu za pregovarački stol, TDR i dalje odbija svaku mogućnost pregovora, a bojkot TDR-ovog asortimana se nastavlja, priopćeno je iz Saveza.

"Štoviše, TDR-ovi trgovački putnici i dalje nude sporne ugovore nudeći malim trgovcima da za početak prihvate barem dio asortimana. Očito, koristeći dominantan položaj na tržištu, TDR ide na iscrpljivanje malih trgovaca računajući da će u konačnici u strahu da ne izgube kakvu-takvu zaradu pristati na nepovoljne uvjete", naglasio je predsjednik Saveza Boris Listeš.

Listeš se osvrnuo na nedavnu tiskovnu konferenciju TDR-a u Sarajevu na kojoj je istaknuto kako je rovinjski proizvođač prošle godine u BIH-u ostvario rekordnu prodaju i tržišni udio od preko 38 posto.

"Predsjednik Uprave g. Tomašković ističe kako povećanje prodanih količina nije pratio rast prihoda jer je TDR, uvažavajući gospodarsku situaciju i rastuću krizu, zadržao postojeće razine cijena nauštrb vlastitih prihoda i zarade najavljujući istu cjenovnu politiku i u ovoj godini. Time neizravno priznaje da na onim tržištima na kojima nema dominantan tržišni udio TDR uvažava tržišne prilike, dok u Hrvatskoj, gdje prema TDR-ovoj službenoj procjeni drži preko 80 posto tržišta, prema domaćim trgovcima primjenjuje druge standarde", navodi Listeš te podsjeća da se TDR-ovi rabati u BIH i Srbiji trenutno kreću između 4,5 i 6,5 posto, dok u Hrvatskoj iznose samo 2 posto.

TDR male trgovce doveo pred gotov čin

"Konkurencija na koju se TDR stalno poziva je sigurno jača u susjednoj BIH jer tamo imaju tržišni udio od 38 posto, no to im očito ne smeta pa trgovcima pružaju znatno povoljnije uvjete nego u Hrvatskoj. TDR tvrdi da je nova poslovna politika rezultat pogoršanih poslovnih prilika u Hrvatskoj, dok se u BIH uvjeti ne mijenjaju, pa ispada da je TDR u susjednoj državi socijalno osjetljiv, što u Hrvatskoj očito nije slučaj", zaključuje Listeš.

Prema izračunu malih trgovaca TDR će samo smanjenjem rabata u Hrvatskoj dodatno zaraditi oko 70 milijuna kuna, što otvara prostor za još stimulativniju politiku prema trgovcima u susjednim zemljama u kojima TDR nema dominantan položaj. Listeš je izvijestio i da je samo u splitskoj regiji TDR-ov promet s malim trgovcima smanjen za 30 posto. Koristeći dominantan položaj na tržištu, TDR je zloupotrijebio svoju poziciju jer preko 1500 malih trgovaca doveo pred gotov čin.

Stoga je Savez zbog narušavanja odredbi Zakona o tržišnom natjecanju TDR prijavio Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja čiji odgovor očekuje u iduća dva tjedna. Iz ureda predsjednika Josipovića i premijerke Kosor također je javljeno da pozorno prate razvoj situacije, s ciljem ravnopravnosti tržišnog natjecanja i zadržavanja radnih mjesta.

Pročitajte više