Savi Tires nagrada za ekološki svjesno poduzeće

"OSVAJANJE nagrade ekološki svjesno poduzeće potvrda je i priznanje za naša dostignuća u proteklome razdoblju, a ujedno i velik poticaj i odgovornost za naša ekološka nastojanja ubuduće. U Savi Tires svjesni smo naime da je odgovornost prema okolišu važan čimbenik uspjeha poduzeća. Zato je zaštita okoliša jednakovrijedan dio naše poslovne strategije i obuhvaća pomno planiranje i provođenje ekoloških projekata, komuniciranje sa suradnicima, lokalnom zajednicom i poslovnim partnerima te osvješćivanje mladih. Nagrada je nas u Savi Tires izuzetno obradovala", rekao je prigodom dodjele glavni direktor i predsjednik poslovodstva Save Tires Andreas Niegsch.

Ključna su ekološka dostignuća Save Tires od 1999. do 2003. godine: smanjenje potrošnje organskih otapala za 78 posto, smanjenje potrošnje pitke vode za 69 posto i smanjenje količine komunalnih otpadaka za 45 posto. U svoje redovite djelatnosti uključuju i prikupljanje istrošenih guma, smanjivanje potrošnje energije i svladavanje buke. Osim svega nabrojenoga posljednjih je godina u Savi Tires ostvareno i nekoliko drugih ekoloških projekata: izgrađena je odvojena kanalizacija za otpadne vode, podzemne cisterne zamijenjene su nadzemnim spremnicima, izgrađen je novi distribucijski centar, ugrađeni tiši i štedljiviji energetski kotlovi, uvedena uporaba energetski štedljivijega dušika pri vulkanizaciji, izgrađeno parkiralište za teretna vozila izvan tvornice i smanjena buka u blizini stambenoga naselja – da nabrojimo samo najvažnije.

Renata Košir, ekologinja u Savi Tires, prigodom preuzimanja nagrade za ekološki svjesno poduzeće izjavila je: "Tijekom šest godina ekološki svjesno poslovanje uspjeli smo uključiti u cjelokupan proces proizvodnje guma. Već smo 1999., godinu dana nakon dolaska koncerna Goodyear u Sloveniju, usvojili ekološku politiku koja je po nekim mjerilima bila čak stroža od slovenskoga zakonodavstva. Lani smo je nadogradili te je zajedno s politikom kakvoće i politikom zaštite na radu zapisali u jedinstveni dokument koji predstavlja osnovu za sustavno djelovanje poduzeća i trajni razvoj. Ujedno želim istaknuti da je nagrada za ekološki svjesno poduzeće rezultat višegodišnjih brižljivih nastojanja rukovodstva Save Tires i svih ekološki osviještenih zaposlenika koji redovito prate utjecaje proizvodnje na okoliš i daju poticaje za smanjivanje takvih utjecaja."

Visoku razinu zaštite okoliša, kakvoće te profesionalnoga zdravlja i zaštite na radu u Savi Tires potvrđuju brojni međunarodni certifikati koji su krajem 2003. godine udruženi u cjelovit sustav BPMS (Business Process Management Systems). Riječ je sustavu upravljanja poslovnim procesima, a uvođenjem toga sustava u Savi Tires udruženi su dosad dobiveni međunarodni certifikati za sustav upravljanja kakvoćom u automobilskoj industriji ISO TS 16949, za upravljanje okolišem ISO 14001 te za upravljanje profesionalnim zdravljem i sigurnošću OHSAS 18001.

Pročitajte više