Savjet za manjine prigovara HRT-u da nedovoljno prati nacionalne manjine

Članovi Savjeta za nacionalne manjine iznijeli su danas niz prigovora na praćenje nacionalnih manjina u emisijama Hrvatskog radija i televizije, kako na količinu priloga, tako i na način na koji se manjine prikazuju pred javnošću.

Članovi Savjeta prozvali su HRT da u televizijskim i radijskim programima tek sporadično spominje manjine, nerijetko i u negativnom kontekstu.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer iznio je podatke iz HTV-ove analize po kojima je od siječnja do kraja listopada prošle godine od ukupno emitirana 7.104 sata programa tek pedesetak sati posvećeno manjinama.

"Ne možemo biti zadovoljni ovom razinom, nema ni 0,5 posto programa namijenjenog manjinama koje čine gotovo osam posto stanovništva u Hrvatskoj", istaknuo je Tolnauer.

Sramotnim je ocijenio to što se u taj postotak ubrajaju i prilozi iz HTV-ove emisije "Globalno sijelo", poput onih o "Srbinu, najdlakavijem čovjeku u Hrvatskoj, Mađaru Dobošaru i Nigerijcu pjevaču bećarca".

Član Savjeta Ratko Gajica prigovorio je da se u vijestima HTV-a Srbi često spominju kroz "prizmu incidenata, u kontekstu rata i krivnje", te da se "preko mjere dopušta govor mržnje na televiziji i radiju".

Sve to, kaže, negativno senzibilizira javnost, a manjine se prikazuju kao remetitelji mira.

Da se na manjine često gleda kao na opterećenje smatra i Milorad Pupovac, koji je pozvao HRT da 'prati' politiku koju progovaraju premijer i predsjednik države, da su manjine bogatstvo Hrvatske.

Glavni urednik Informativnog programa HTV-a Vladimir Rončević odlučno je odbacio bilo kakvu povezanost uređivačke politike s govorom mržnje, te, složivši se da količina programa namijenjenog manjinama nije dostatna, kazao da spomenuti podaci ipak nisu toliko porazni kakvima se čine.

Izvijestio je da je u tijeku reorganizacija Informativnog programa, u tom smislu i redakcije za nacionalne manjine, te najavio da će od početka iduće godine s emitiranjem početi nove emisije namijenjene manjinama, na sedam manjinskih jezika.

Nakon dvosatne rasprave Savjet je donio zaključke po kojima bi HRT svakih pola godine trebao Savjet izvještavati o analizi programa za manjine, a ta bi se izvješća raspravila na zajedničkim sastancima.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više