Savjetnica za prehrambenu industriju: Doba jeftine hrane je prošlo

VEĆ nekoliko mjeseci cijene hrane rastu, no sada se postavlja pitanje i hoće li je biti dovoljno, posebno u siromašnijim dijelovima svijeta. U ukrajinskim lukama blokirano je 25 milijuna tona žitarica. Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivredno-prehrambenu industriju, rekla je u Dnevniku HTV-a da je doba jeftine hrane prošlo te naglasila da Hrvatskoj ne prijeti nestašica, jer je dobar proizvođač uljarica i žitarica.

Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivredno-prehrambenu industriju, rekla je u Dnevniku HTV-a da su već prisutni veliki poremećaji u opskrbi hranom, naročito u Africi i na Bliskom istoku.

"Na svim svjetskim proizvodnim bazenima pokušava se sve više proizvoditi pa se u funkciju stavljaju i površine koje nisu bile predviđene za poljoprivrednu proizvodnju. Nalazimo se u fazi da se kontinuirano pokušava povećati proizvodnja", kazala je.

S jedne strane je strah od nestašice dijela namirnica, a s druge stane skok cijena, prema podacima UN-a u ožujku je zabilježen rekordan skok cijena, što nije posljedica samo rata u Ukrajini nego i pandemije, inflacije.

"Već u travnju su određene količine suncokreta i kukuruza s ukrajinskog tržišta došle u druge zemlje kamionskim i željezničkim prijevozom te su cijene nešto pale, a i Rusija je iznenada oslobodila dio svojih zaliha. Najmanji pomaci utječu na to da se cijene ipak na neki način stabiliziraju, a veliki je problem što se najveći dio prerađivačke industrije u Ukrajini nalazi u istočnom dijelu koji je najviše pogođen ratnim zbivanjima", rekla je.

Hrvatskoj ne prijeti nestašica

Istaknula je da Hrvatska kao dio zajedničkog europskog tržišta ne bi trebala imati nedostatke bilo koje hrane.

"Hrvatska je dobar proizvođač žitarica i uljarica. Mi ih proizvodimo, imamo viškove, proizvođači su dobro reagirali i u ujesen i na proljeće očekuje se dobra žetva ove godine. Treba učiniti sve da se dobro pripremi jesenska sjetva. Ne bismo smjeli oskudijevati", kaže.

Smatra da prerađivačkoj industriji treba omogućiti kvalitetno financiranje, bržu prilagodbu njihovih kapaciteta kako ne bi došlo do oskudica.

Potrošačka košarica

"Hrvatska je imala veliki rast cijena, prema podacima EK iz ožujka na godišnjoj razini hrvatski rast cijena bio je 11.4%, nešto više od prosjeka EU. Teško da ćemo moći izbjeći rast cijena, slijedimo svjetske i europske trendove", rekla je.

Zaključila je da je, neovisno o ratu u Ukraini, doba jeftine hrane prošlo, jer se mora proizvoditi na zdraviji način, sve je više zelenih politika u poljoprivredi, vremenske prilike su takve da su česti poremećaji u proizvodnji.

Pročitajte više