Savjetnici francuske vlade: Pravi trgovinski rat bio bi razoran za globalno gospodarstvo

Foto: EPA

PRAVI trgovinski rat vjerojatno bi bio razoran za svjetsko gospodarstvo kao što je bila recesija iz 2008. i 2009., upozorili su u utorak gospodarski savjetnici francuske vlade.

U slučaju da izbije pravi trgovinski rat, Sjedinjene Države i Kina mogle bi se suočiti s trajnim gubitkom tri posto bruto domaćeg proizvoda, a Europska unija s gubitkom četiri posto BDP-a, procijenili su u Francuskom vijeću gospodarskih savjetnika.

Gubitak od 1250 eura godišnje po stanovniku

To bi u slučaju EU-a značilo gubitak od 1250 eura godišnje po stanovniku, upozoravaju gospodarski stručnjaci tijela koje savjetuje francuskog premijera.

U tome francuskom tijelu opći trgovinski rat definiraju kao povećanje carinskih stopa za 60 postotnih bodova na uvoz robe i ograničenja uvoza usluga među velikim trgovinskim partnerima.

Predsjednik vijeća Philippe Martin ističe da je povećanje carina tih razmjera u rangu povećanja zabilježenih tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća. Usporedbe radi, trenutno su carinske stope u prosjeku ispod tri posto u SAD-u i EU.

Najveće gospodarske štete od pravog trgovinskog rata - u visini preko 10 posto BDP-a - pretrpjela bi relativno mala, otvorena gospodarstva, poput Kanade, Irske, Meksika, Južne Koreje i Švicarske, upozoravaju francuski stručnjaci.  

Goleme posljedice i u slučaju trgovinskog rata manjih razmjera

Posljedice bi bile goleme čak i u slučaju trgovinskog rata manjih razmjera, uz gotovo 60-postotni pad bilateralne razmjene između SAD-a i Kine u slučaju obostranog povećanja carina za 25 posto.

Stoga vijeće predlaže koordinaciju trgovinskih partnera poput Japana i Kanade pri donošenju protumjera na već realizirana povećanja američkih carina kao i na ona koja su tek u planu. Ujedno pozivaju na reforme u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Ističu također da bi Europa i dalje trebala težiti bilateralnim trgovinskim sporazumima kao svojevrsnoj mjeri osiguranja koja bi ograničila posljedice pravog trgovinskog rata.

Apeliraju ipak da EU ne sklapa sporazume sa zemljama koje nisu ratificirale Pariški klimatski sporazum i standarde Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) za usklađivanje sustava oporezivanja kompanija.

Pročitajte više