Savo Štrbac 15 godina poslije Oluje: Napravili smo grešku kada smo otišli iz Hrvatske!

"JEDAN  sam iz te generacije koja je prošla sve to i imam jasan osjećaj krivice što smo napustili zavičaj. Zapravo nije bitno kako se ta država zvala, jer su se na tom području smjenjivale države i carstva, Mletačka republika, Napoleon, Austrougarska, Turska... Moji Ravni Kotari jedno su od najljepših i najplodnijih mjesta, to je bila Kalifornija stare Jugoslavije. Opskrbljivali smo voćem i povrćem čitav Jadran, kao dječak prodavao sam grožđe, lubenice i breskve.

A onda smo izgubili ono što nam je ostavljeno u amanet. Moji preci su vjekovima tamo bili, a mi smo otišli. Svako tko je normalan vidi da smo negdje napravili grešku", priznao je za beogradski dnevnik Politika kontroverzni Savo Štrbac predsjednik Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" bivši tajnik vlade tzv. Republike Srpske Krajine.

Naime, Štrbac kaže, 15 godina nakon vojno-redarstvene akcija Oluja da se glavna politika vodila u Beogradu te da su planeri na čelu sa Slobodanom Miloševićem pogriješili. Štrbac kaže kako akcija Oluja nije došla ni "brzo ni iznenada" već da se to očekivalo.

"Nitko nije htio čekati bliski susret s hrvatskom vojskom. Narod se sam organizirao i ne čekajući ničija uputstva i planove, krenuo u egzodus i izveo to za nekoliko dana, nevjerojatnom brzinom. To je mogao uraditi samo strah za vlastite i živote najmilijih", kaže Štrbac podsjećajući kako je popodne 4. kolovoza pročitana zapovijed Vrhovnog savjeta obrane tzv. RSK o povlačenju civilnog stanovništva.

 

Pročitajte više