Savo Štrbac: Uz Vekića, Šeksa, Merčepa i Glavaša, u optužnici nedostaje još Stjepan Mesić

"MENI TU nedostaje još i Stjepan Mesić, koji je 1991. bio zadužen za cijelo područje Slavonije, tako da su i oni bili pod njegovom kontrolom. On je očito znao što se radi, ali ništa nije poduzeo", izjavio je šef centra Veritas Savo Štrbac, komentirajući srpsku optužnicu protiv Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Tomislava Merčepa i Ivana Vekića.

Za banjalučke Nezavisne novine najteže je optužbe iznio na račun Tomislava Merčepa, za kojega tvrdi tvrdi da je zbog likvidacija, progona i pljački iz Vukovara 1991. doveden u Zagreb, gdje ga je ministar policije Vekić umjesto sankcija postavio za svog pomoćnika. Prema Štrpčevim riječima, Vekić je tada ovlastio Merčepa da osnuje zloglasnu jedinicu "Jesenje kiše", koja je u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma osnovala logor za Srbe, kao i logore u Pakračkoj poljani te Marinom selu.

Štrbac tvrdi da je u Vukovaru nestalo oko stotinu Srba, a ne 19 kako se navodi u optužnici.

"To je razdoblje od svibnja do studenog 1991. godine, do pada Vukovara. Oni su odvođeni na informativne razgovore u Veslački klub i prostorije Sekretarijata Narodne obrane i nestajali su bez traga. Neki su u međuvremenu pronađeni, kada ih je Dunav izbacivao, pa su bili pokopani pod NN na novosadskom groblju", kazao je Savo Štrbac.

Pročitajte više