Scenaristica: Laknulo mi je zbog Matanićevih žrtava. Žalim što nisam ranije istupila

Foto: Josip Regovic/Pixsell

Hrvatska spisateljica i scenaristica Koraljka Meštrović, između ostalog i autorica serije Počivali u miru, na svom se LinkedIn profilu osvrnula na slučaj Dalibora Matanića. Ona je, piše, kad je jedne prilike s Matanićem radila na setu, od njega dobila neprimjerenu poruku seksualnog sadržaja.

Nakon što je odbila seksualnu interakciju i oštro odbrusila redatelju, scenaristica je, kaže, maknuta s projekta bez pravog objašnjenja.

"Kao netko tko je radio kao scenarist na filmu s Daliborom Matanićem i dobio od njega poruku seksualnog sadržaja, želim se pridružiti i pohvaliti sve svoje kolege i kolegice koji su imali hrabrosti, poštenja i izdržljivosti razotkriti Matanićevo gnjusno ponašanje koje se događa desetljećima", napisala je.

"Maknuli su me s projekta bez objašnjenja"

Meštrović je objavila da joj je Matanić poslao poruku sadržaja: "Hoćeš li mi popu**** Johnsona, lijepa mama? (Will you suck my johnson, pretty mama??)", na što mu je ona odgovorila: "Uzmi tečaj joge i pop*** ga sam."

"Nakon toga sam maknuta s projekta iz razloga koji mi nikada nisu bili adekvatno objašnjeni. Na pravi razlog mi je skrenuta pozornost tek nedavno, tijekom regionalnog pokreta Nisam tražila, inačice Me Too pokreta", dodala je.

"Koliko god žalim što nisam ranije istupila (dok sam bila na filmskoj radionici u SAD-u vidjela sam Matanića kako se ljubi s maloljetnom 14-godišnjom djevojkom, on je bio u svojim 20-ima), nažalost je očita činjenica da mi se ne bi vjerovalo i shvatilo ozbiljno s obzirom na to da je Matanić posljednja dva desetljeća bio najistaknutiji, najaktivniji i najslavniji hrvatski redatelj."

"Laknulo mi je"

"Iako oni to opovrgavaju i peru ruke usred skandala, jako sam sumnjičava prema nekim kolegama, produkcijskim kućama i filmskim i TV institucijama koje tvrde da nisu znali što se događa po pitanju seksualnog uznemiravanja i zloupotrebe opojnih sredstava.

Osobno mi je veliko olakšanje što je istina konačno izašla na vidjelo. Laknulo mi je što je svim ženama koje su podnosile Matanićeva uznemirujuća i ponižavajuća seksualna udvaranja, iako sa zakašnjenjem, vraćeno dostojanstvo, moralna satisfakcija i barem neka vrsta naknade za pretrpljeni stres. Bravo i svaka vam čast, cure", napisala je.

"Prethodnih nekoliko dana bilo je stresno"

Razgovarali smo s Koraljkom Meštrović, a objavu s LinkedIna objavljujemo uz njezinu izričitu suglasnost.

"Post sam objavila isključivo zato što sam željela podržati i ohrabriti kolegice, kao i podići razinu svijesti o ovakvim slučajevima.

Iako sam zaista sretna zbog neočekivano velike podrške, prethodnih nekoliko dana bilo je zaista stresno i namjeravam se povući iz ovoga i više se ne baviti Daliborom Matanićem, osim ako ne dođe do sudskog procesa", rekla nam je. 

Pročitajte više