Scheffer poziva EU i SAD da se dogovore oko Irana

GLAVNI tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozvao je u petak Sjedinjene Države i Europu da se dogovore o zajedničkom stajalištu o Iranu uoči summita idući mjesec posvećenom obnovi transatlantskih veza.

Američki predsjednik George W. Bush rekao je ovoga tjedna da ne isključuje vojnu akciju protiv Irana zbog njegovih nuklearnih ambicija, dok Europska unija smatra da je diplomacija jedini ispravni pristup.

"Od najveće je važnosti da se Europska unija i Sjedinjene Države u potpunosti slažu oko Irana", rekao je de Hoop Scheffer novinarima u Bruxellesu. "Važno je da se pronađu, da i jedni i drugi koriste i mrkvu i batinu", dodao je.

De Hoop Scheffer smatra da bi bila taktička pogreška kada bi Europa Teheranu nudila samo poticaje poput trgovinskih sporazuma u zamjenu za odustajanje od određene nuklearne tehnologije, dok bi Sjedinjene Države mahale samo prijetnjama.

Europska unija nastavila je prošlog tjedna pregovore s Iranom o sporazumu o trgovini i suradnji nakon što su vlasti u Teheranu pristale zamrznuti obogaćivanje urana, proces koji bi se mogao koristiti u proizvodnji atomskih bombi.

Washington se javno ogradio od europskih napora, naglašavajući da bi Iran trebalo prijaviti Vijeću sigurnosti UN-a i nametnuti mu gospodarske sankcije ako se ne dokaže da su sumnje oko njegovih nuklearnih ambicija neutemeljene.

Neki analitičari smatraju da Bruxelles i Washington zapravo u tajnosti koordiniraju politiku kako bi izvršili pritisak na Teheran i američku vojnu akciju protiv te zemlje ne smatraju vjerojatnom.

Drugi pak očekuju novi transatlantski sukob, tek što su zakopane sjekire oko rata u Iraku, koji je 2003. izazvao najdublju krizu u transatlantskim odnosima od Drugog svjetskog rata.

Pročitajte više