Scholz o slanju Leoparda Ukrajini: Znam da su mnogi Nijemci zabrinuti zbog ove odluke

Foto: EPA

NJEMAČKI kancelar Olaf Scholz obrazložio je danas u Bundestagu odluku vlade o isporuci tenkova Leopard 2 Ukrajini te je istodobno isključio mogućnost slanja postrojbi i zrakoplova u Ukrajinu.

"Nećemo slati ni postrojbe niti zrakoplove u Ukrajinu. To smo već, isto kao i američki predsjednik Joe Biden, jasno dali do znanja još prije nekoliko mjeseci", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz odgovarajući na pitanja zastupnika.

"Imamo rat u Europi i to ne daleko od Berlina"

Prije toga Scholz je obrazložio ranije danas objavljenu odluku vlade o slanju tenkova Leopard 2 Ukrajini te opravdao zadršku u donošenju ove odluke.

"Mi imamo rat u Europi i to ne daleko od Berlina. Zato je moj cilj od samog početka bio spriječiti proširenje tog rata na NATO članice. I zbog toga je ispravno da ove oružane sustave nikada ne isporučimo sami, nego u prisnoj suradnji s našim partnerima", rekao je Scholz u Bundestagu.

Njemačka vlada je prije toga objavila odluku o slanju 14 tenkova Leopard 2 te izdavanju dozvola za isporuku ovog oružja drugim zemljama. Scholz se obratio i, kako je rekao, "mnogim građanima Njemačke koji brinu zbog ove odluke".

"Imajte povjerenja u moje i odluke njemačke vlade. Ja ću skrbiti za to da sve odluke budu i dalje donošene u dogovoru s međunarodnim partnerima", rekao je Scholz te dodao kako će i dalje pomagati Ukrajini, ali tako da to neće povećavati rizike za Njemačku.

Njemački kancelar je objasnio kako će i dalje biti važno ne donositi ishitrene odluke kako bi se spriječio sukob Rusije i NATO-a, ali je dodao kako "nema matematičke" sigurnosti gdje počinje opasnost od eskalacije.

"Njemačka će uvijek biti u prvim redovima"

Scholz je reagirao na kritike, koje su dolazile i iz redova stranaka vladajuće koalicije, da je Njemačka predugo čekala s odlukom o isporuci. "Vrlo je važno da pod pritiskom ne donosimo ishitrene odluke, nego da u punoj mjeri surađujemo s partnerima iz NATO-a", rekao je Scholz.

On je naglasio kako će Njemačka i dalje pomagati Ukrajini koliko god je to u njezinoj mogućnosti. "Njemačka će uvijek biti u prvim redovima kada se radi o pomoći Ukrajini", rekao je Scholz.

"Mi smo do sada poslali oklopna vozila, protuzračne sustave, a sada i tenkove Leopard", rekao je njemački kancelar.

 

Pročitajte više