Scholz upozorio Zapad: "Ove dvije zemlje su najveća prijetnja"

Foto: EPA

NJEMAČKI kancelar Olaf Scholz upozorio je u članku za Foreign Affairs kako treba spriječiti stvaranje blokovske podjele kao u Hladnom ratu, dok je apelirao na izgradnju novih partnerstva. Zapad se mora zauzeti za demokratske vrijednosti i zaštititi otvorena društva, "ali također moramo izbjeći iskušenje da ponovno podijelimo svijet na blokove", napisao je Scholz.

"To znači uložiti sve napore u izgradnju novih partnerstava - pragmatično i bez ideoloških naočala", dodao je. Scholz je posebno istaknuo Kinu i Rusiju kao dvije zemlje koje predstavljaju prijetnju multipolarnom svijetu, pri čemu je potrebno jače europsko i transatlantsko jedinstvo kako bi se nadvladala ta prijetnja.

Transatlantsko partnerstvo ostaje ključno za suočavanje s izazovom ruske prijetnje napada na saveznički teritorij, dok kinesko okretanje prema izolaciji i njezin pristup Tajvanu zahtijevaju od Europe i Sjeverne Amerike da uspostave nova i snažnija partnerstva sa zemljama diljem svijeta, napisao je njemački kancelar.

"Nijemci namjeravaju postati jamac europske sigurnosti kakvog očekuju naši saveznici, graditelj mostova unutar Europske unije i zagovornik multilateralnih rješenja globalnih problema", napisao je Scholz.

Pročitajte više