Schroeder: London se pridružio inicijativi o rastu

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder rekao je u subotu u Berlinu, nakon sastanka s francuskim predsjednikom Chiracom i britanskim premijerom Blairom, da je Velika Britanija prihvatila promicanje "u troje" s Njemačkom i Francuskom inicijativu vezanu uz ekonomski rast koju su prodložile te dvije zemlje.

Nakon summita je postignut "sporazum da inicijativa koju su predstavile Francuska i Njemačke može slijediti u troje", izjavio je njemački kancelar Gerhard Schroeder nakon sastanka.

"Nepohodno" je dati poticaje europskom rastu, naglasio je njemački kancelar.

Schroeder i Chirac su objasnili Tonyju Blairu svoju inicijativu o rastu u svrhu ekonomske obnove, dok ih istodobno žestoko kritizira više europskih partnera zbog prekoračenja deficita kojeg odobrava Pakt o stabilnosti i rastu EU-a.

Francuski predsjednik Jacques Chirac sa svoje je strane izjavio u vezi Pakta o stabilnosti da su usklađena stajališta o potrebi "prilagođavanja pravilima koje određuje Pakt, u smislu poštivanja pravila ali i zahtjeva za rastom". Tu kod svo troje postoje usklađena stajališta, dodao je Chirac.

Prema francuskim izvorima, tri vlade smatraju da je Pakt o stabilnosi i rastu jamstvo dobrog funkcioniranja eura i podržavaju pravila i ciljeve pakta te žele da se otvori rasprava o uvjetima primjene pakta i njegovom razvoju.

Pročitajte više