SCHROEDER POČEO TURNEJU PO AZIJI POSVEĆENU GOSPODARSTVU

Njemački kancelar Gerhard Schroeder stigao je u nedjelju u Maleziju, prvu etapu jednotjedne turneje po jugoistočnoj Aziji posvećenu gospodarskim razgovorima, koju nije otkazao unatoč epidemiji atipične upale pluća (SARS) u regiji. L

Schroeder će, osim Malezije, posjetiti i Singapur, Indoneziju te Vijetnam a 16. svibnja vratit će se u Berlin kako bi se sastao s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom.

Kancelar je stigao u Kuala Lumpur na čelu 30-članog izaslanstva.

Jedan dužnosnik njemačke vlade rekao je uoči kancelarova odlaska da je cilj turneje jačati pozicije njemačkih tvrtki kako bi sklopile ugovore u Aziji te poticati azijska ulaganja u Njemačkoj.

Za Njemačku je jugoistočna Azija po obimu važniji trgovinski partner od Sjedinjenih Država. Tako je samo prošle godine trgovinska razmjena Njemačke sa Singapurom dosegla 7,7 milijardi eura, s Malezijom 6 milijardi eura, s Indonezijom 3,7 milijardi eura a s Vijetnamom 1,7 milijarde eura.

Njemačka ulaganja iznose 4,3 milijarde eura u Singapuru, 1,3 milijarde u Maleziji, 440 milijuna u Indoneziji i 40 milijuna u Vijetnamu.

Pročitajte više