Schroeder: Potrebna zajednička politika EU prema Iraku

NJEMAČKI kancelar Goerhard Schroeder rekao je u petak kako postojeći raskol između nekih europskih zemalja i Sjedinjenih Država oko iračke krize ističe potrebu da Europska unija razvije zajedničku vanjsku politiku.

Njemačka i Francuska ljutito su odbacile kritike Sjedinjenih Država da su te dvije zemlje izolirane unutar Europe u svom naporu da se izbjegne rat u Iraku, a brojni francuski i njemački dnevni listovi donijele su te reakcije na svojim prvim stranicama.

´Postojeća rasprava pokazuje kako je potrebno razviti zajedničku europsku vanjsku politiku koju će predstavljati ministar vanjskih poslova EU´, rekao je Schroeder nakon sastanka s bivšim francuskim predsjednikom Valeryem Giscardom d´Estaingom, koji predsjedava Konvencijom za budućnost Europe.

Četiri članice Europske unije sjede u Vijeću sigurnosti UN-a - stalne članice Britanija i Francuska te nestalne članice Njemačka i Španjolska. Prema riječima europskih diplomata, jedinstvo 15-članog bloka moglo bi ovisiti o koordiniranim naporima tih četiriju članica.

No, dok Njemačka i Francuska drže da UN-ovi inspektori za oružje moraju dobiti daleko više vremena kako bi obavili posao, Britanija je jasno dala do znanja da čvrsto stoji uz Washington te je mobilizirala snage za Perzijski zaljev.

Prema riječima diplomata, Španjolska, Italija, Danska i Nizozemska općenito su bliže američko-britanskim pozicijama oko pitanja Iraka, dok su Belgija i Luksemburg sklonije jakom njemačko-francuskom naglasku na diplomaciji. Ostale članice variraju između tih dvaju stajališta.

Njemačka i Francuska zauzimaju se za jednog ´ministra vanjskih poslova´ Europske unije, koji bi kombinirao ovlasti što su trenutačno podijeljene između visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javiera Solane, koji odgovara zemljama članicama, i povjerenika Europske komisije za vanjske poslove Chrisa Pattena.

Pročitajte više