Schroeder traži od Kine nastavak reformi

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder zatražio je u srijedu od Kine dublje gospodarske reforme, zaključujući godišnji posjet posvećen jačanju trgovinskih veza između dvije zemlje.

Schroeder je to izjavio na konferenciji s guvernerima sjeveroistočnih pokrajina Jilin, Liaoning i Heilongjiang, nekoć jakog industrijskog središta čiji su državni giganti propali zbog tržišnih reformi.

"Ponovna industrijalizacija uspjet će samo ako je bude slijedila jasna politika privatizacije. Državne kompanije nisu po svojoj strukturi dovoljno produktivne", rekao je njemački kancelar.

"Primjer strukturnih reformi u istočnoj Njemačkoj nakon ujedinjenja dokazuje da privatizacija može biti uspješna", rekao je.

Schroeder je kazao kako bi Kina trebala ojačati infrastrukturu u komunikacijama i prometu, sektorima koji teškom mukom slijede brz gospodarski razvoj zemlje.

Kazao je također kako očekuje da će se trgovina između Njemačke i Kine do 2010. udvostručiti.

Tijekom Schroederova posjeta Kini potpisano je više od 20 sporazuma, uključujući sporazum s Airbusom vrijedan 1,3 milijardi američkih dolara.

Izražena je također i potpora ukidanju EU-ova embarga na prodaju oružja Kini. Embargo je nametnut 1989. nakon gušenja studentskih prosvjeda na Tiananmenu.

Schroeder tijekom dana putuje u Japan.

Pročitajte više