Schuster: Slovačka podupire ulazak Hrvatske u EU

SLOVAČKA će poduprijeti Hrvatsku na putu prema euroatlanstkim integracijama i svojim će joj iskustvom pomoći u tom procesu, rekao je u petak u Puli slovački predsjendik Rudolf Schuster.

"Slovačka će od 1. svibnja slijedeće godine biti punopravni član EU-a te se nadam da će i Hrvatska to isto postati 2007. godine, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom", kazao je slovački predsjednik, dodavši da će Slovačka poduprijeti Hrvatsku na putu prema euroatlantskim integracijama te će svojim iskustvom pomoći Hrvatskoj da prebrodi poteškoće na koje nailazi u tom procesu.

Slovački predsjednik je u petak, u sklopu dvodnevnog boravka u Hrvatskoj, posjetio Istarsku županiju gdje se sastao sa županijskim izaslanstvom na čijem je čelu bio podžupan Marin Brkarić. Po završetku dvodnevnog posjeta, na odlasku iz Zagreba ispratio ga je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućem usporavanju ulaska Hrvatske u EU zbog slučaja generala Ante Gotovine i jednostranog proglašenja gospodarskog pojasa, slovački je predsjednik rekao da se očito radi o lošoj obaviještenosti jer, "oni koji znaju kakva su stvarna događanja u Hrvatskoj i kakve je korake poduzela Hrvatska u procesu približavanja ne mogu nikako osporavati skori ulazak Hrvatske u EU".

"Ako ima nekih problema to nisu gospodarski problemi ili problemi s poštivanjem prava čovjeka. Radi se isključivo o jednoj osobi, no smatram da jedna osoba ne može spriječiti ulazak Hrvatske u europske integracije", kazao je Schuster.

Što se tiče problema proglašenja gospodarskog pojasa, Schuster je izrazio uvjerenje da će Hrvatska bez obzira na ovaj sada naizgled vruć problem, 2007. godine postati članicom EU-a.

"Taj se problem 2007. godine neće činiti tolikom vrućim kao što izgleda sada", zaključio je slovački predsjednik.

U razgovoru s istarskim dužnosnicima Schuster je utvrdio da su mu kao bivšem gradonačelniku poznati gradski i županijski problemi izrazivši pritom potporu svakom obliku regionalne suradnje i istaknuvši dao će "važnost regije biti sve veći u budućoj ujedinjenoj Europi".

Istarski podžupan Marin Brkarić izvijestio je visokog gosta kako je ukupan izvoz Istre u Slovačku lani ostvaren u vrijednost od 300 milijuna dolara, dok je uvoz iznosio 1,9 milijun dolara. Ujedno je naglasio kako su slovački turisti ove godine u istarskoj županiji ostvarili ukupno 283 tisuće noćenja.

Nakon susreta s izaslanstvom istarske županije visoko slovačko izaslanstvo razgledalo je kulturno-povijesne znamenitost grada Pule čime je slovački predsjednik završio dvodnevni posjet Hrvatskoj.

Pročitajte više