SCO pozvao na sporazumno rješenje spora u Gruziji

DEKLARACIJA čelnika Šangajske organizacije za suradnju (SCO) nije donijela čvrst i jasan stav eurazijskih država prema problemu odnosa Rusije i Gruzije.

Tekst koji su u tadžikistanskom glavnom gradu Dušanbeu potpisali kineski predsjednik Hu Jintao, ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev, kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev, kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev, tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmno i uzbekistanski predsjednik Islam Karimov odbacuje korištenje sile u svrhu rješavanja političkih sporova.

Tekst se zalaže za "cjelovito rješenje koje će uzeti u obzir interese svih sukobljenih strana", odnosno "uspostavljanje sigurnosti jedne države neće žrtvovati globalnoj stabilnosti".

Po pitanju Južne Osetije su čelnici bloka - kojeg mnogi smatraju svojevrsnim pandanom i budućim suparnikom NATO-a i EU - izrazili "duboku zabrinutost"  zbog "napete situacije izazvane sukobom" te pozvale sve strane "da probleme riješe pregovorima kroz dijalog".

SCO je podržao mirovni plan od šest točaka kojim je, uz posredovanje Nicolasa Sarkozyja, prekinut rusko-gruzijski rat. U priopćenju je izražena i podrška "pozitivnoj ulozi" koju Rusija "igra u promicanju mira i sigurnosti u regiji".

Nejasan stav prema sukobu na Kavkazu će mnogi na Zapadu shvatiti kao ruski poraz, s obzirom da nijedna od ruskih saveznica iz SCO-a nije podržala odluku da se priznaju Južna Osetija i Abhazija. S druge strane je Moskva već unaprijed snizila ta očekivanja izjavom ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova da se u Dušanbe nije došlo kako bi se lobiralo priznanje.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više