SDP: HDZ i SDSS su braća po prevari

SDP-OVAC Ranko Ostojić je danas rekao kako HDZ i SDSS pokušavaju ljude koji ne žive u Hrvatskoj pretvoriti u stanovnike Hrvatske, jer je to podloga za prekrajanje izbornih jedinica i izborni inženjering.

"Moram reći da se ovdje radi o interesu HDZ-a i njihovoj braći po prevari SDSS-u, koji pokušavaju ljude koji ne žive u Hrvatskoj pretvorit u stanovnike RH. To je podloga za prekrajanje izbornih jedinica i izborni inženjering. To smatramo potpuno neeuropskim i kršenjem svih standarda zajamčenih Ustavom", kazao je Ostojić.

"25 posto fiktivnih birača u Vrgorcu"

SDP upozorava da na veliku razliku između stvarnog broja stanovnika i broja birača upisanih u popise te obećali da će ustrajati na rješavanju tog problema, jer je to preduvjet za poštene izbore.

Ostojić optužuje HDZ da je dvije godine odugovlačila s donošenjem i na kraju nije donijela zakon o prebivalištu, jer bi se njima spriječilo da se "fiktivni stanovnici" prikazuju kao stvarni birači. Predsjednik vrgoračkog SDP-a Rade Bobinac tvrdi kako u tom gradu ima čak 25 posto fiktivnih birača. "Prema popisu stanovništva 2001., u Vrgorcu je bilo 5400 punoljetnih osoba, a na izborima za mjesne odbore održanim prije pet mjeseci bilo je 7120 birača", rekao je Bobinac.

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk je upozorio da će se na popis stanovništva potrošiti 200 milijuna kuna, a na kraju ćemo imati netočne podatke. "Jasno je zašto HDZ ne želi donijeti taj zakon jer bi on onemogućio takvu vrstu izbornog inženjeringa", zaključio je Bauk.

Pročitajte više