SDP, HSS i HNS i službeno će tražiti Žužulovu smjenu

TRI oporbena saborska kluba zastupnika SDP-ov, HSS-ov i HNS-ov u ponedjeljak će službeno u saborsku proceduru poslati zahtjev da Hrvatski sabor izglasa nepovjerenje ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu.

Čekali smo nekoliko dana da vidimo kako će reagirati Vlada i sam Žužul, kako reakcije nema, odlučili smo se na taj potez, rekla je novinarima potpredsjednica SDP-ova Kluba Milanka Opačić.

Kod premijera Ive Sanadera, kaže Opačić, ne prepoznaje se stvarna namjera da smjeni Žužula, Sanader zapravo, tvrdi, kupuje vrijeme i čeka da se afera sa šefom diplomacije u javnosti stiša i zaboravi.

Žužulovo je ponašanje nedopustivo, Vlada ne smije stati iza nekoga tko je u sukobu interesa, ocijenila je Opačić.

Prema dostupnim informacijama, tri će kluba u svom zahtjevu, kojega još dorađuju, Žužula teretiti za tri afere - utaju poreza, pogodovanje Bechtelu, te posebice posljednju s tvrtkom Imostroj.

Mislimo da u toj posljednjoj aferi Žužul nije hrvatskoj javnosti dao punu istinu, kazala je Opačić.

Kao krajnji rok u kojemu bi Sabor trebao zauzeti stajalište o (ne)povjerenju ministru Žužulu, Opačić navodi početak prosinca.

Hrvatski sabor se o zahtjevu treba očitovati 30 dana od dana službenog podnošenja.

HSP u utorak o oporbenoj inicijativi

Saborski Klub HSP-a u utorak će, nakon tematske rasprave o aferi Žužul odlučiti hoće li se priključiti zahtjevima SDP-a, HNS-a i HSS-a da Sabor ministru vanjskih poslova izglasuje nepovjerenje.

Sada nemamo sve argumente, izjavila je poslijepodne novinarima potpredsjednica HSP-ova Kluba Ruža Tomašić, dok Tonči Tadić dodaje da je cijela stvar oko Žužula "otišla predaleko i ne može se tek tako zaustaviti".

Pravaši kažu da SDP-ovci, i njih, imaju dovoljno ruku da pokrenu inicijativu Žužulove smjene, te najavljuju da će se priključiti raspravi o toj temi.

Smatraju i da se sam Sabor ne bi morao baviti tom pričom kad bi kojim slučajem, na pravi način, funkcioniralo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Pročitajte više