SDP i HSS predstavili Rezoluciju o načelima priključenja Hrvatske EU

KLUBOVI zastupnika SDP-a i HSS-a danas su predstavili Rezoluciju o temeljnim načelima priključenja Hrvatske EU, koji će uputiti u saborsku proceduru, a kojim, kako kažu, žele zaštititi hrvatske vrijednosti i interese te ojačati pregovaračku ulogu Vlade u procesu pregovaranja o punopravnom članstvu u EU.

Predstavljajući Rezoluciju, SDP-ovac Neven Mimica je na konferenciji za novinare u Saboru rekao da Hrvatska ulazi u pregovaračku fazu odnosa s EU, zbog čega je, kaže, potrebno osnažiti ukupnu političku i društvenu akciju da se ti pregovori uspješno okončaju.

Upravo stoga, ističe, SDP i HSS idu s Rezolucijom kojom se zalaže da se u pregovorima s EU štiti hrvatski identitet, tradicija i kultura, utvrdi njezina ravnopravna uloga u sustavu odlučivanja, djelovanja i korištenja programa EU, a, prije svega, da se već sada ukaže na najteža poglavlja koja Vladu očekuju u pregovorima.

Vladi i njezinu pregovaračkom timu, tvrdi Mimica, želi se dati do znanja da u pregovorima imaju potporu Hrvatskog sabora te hrvatskih građana, koje se, kaže, ovom Rezolucijom želi upoznati sa svim segmentima koje nosi punopravno članstvo u EU.

Sabor, smatra, mora biti mjesto gdje će se razmatrati svako poglavlje iz pregovora i pregovaračke pozicije Vlade, kako bi parlament na taj način pridonio uspješnosti pregovora i što skorijem ulasku Hrvatske u EU.

"Proces europskih integracija zadnja je stvar na kojoj bi oporba željela neuspjeh Vlade", rekao je Mimica, najavivši da će sve parlamentarne stranke pozvati da konsenzusom podrže Rezoluciju.

No, iznio je niz prigovora na europsku politiku HDZ-ove Vlade u ovoj godini, ocijenivši da je 2004. za Hrvatsku izgubljena što se tiče gospodarskih reformi, planiranog usklađivanja zakonodavstva, a posebno zbog, kaže, još uvijek neutemeljenog pregovaračkog tima.

Kao pozitivne primjere Vlade u ovoj godini naveo je dobivanje pozitivnog avisa i statusa kandidata za članstvo u EU.

Iako je bilo najavljeno da će se Rezoluciji priključiti i HNS, doznaje se da je ta stranka tekst Rezolucije dobila tek nedavno, te se oko njega još mora usuglasiti.

Foto: FAH

Pročitajte više