SDP održao presicu, Ostojić: Apsolutno sve odluke sad donosi Komadina

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

SDP je sazvao konferenciju za medije na kojoj je govorio o aktualnoj političkoj situaciji. A aktualna politička situacija je to da su doživjeli potpuni potop na izborima.

"Glavni odbor je sazvan 18. 7", rekao je Ostojić.

"Izbore treba organizirati što prije. Predložit ćemo da se počnu organizirati tamo negdje iza Velike Gospe, a da budu krajem rujna", rekao je Ostojić.

"Napravit ćemo analizu izbora. Očekujemo raspravu", rekao je Ostojić.

"Isprika što se jučer nismo javili", rekao je Ostojić.

"Mi smo na Predsjedništvu razgovarali, svi koji su sudjelovali u procesu se smatraju odgovornima. Ali tijela stranke moraju funkcionirati. Rezultati su loši", rekao je Ostojić.

"Čelništvo se kod nas drugačije bira. Svi članovi predsjedništva i glavnog odbora se biraju jedan čovjek - jedan glas", rekao je Ostojić.

"Ja se sigurno neću kandidirati za predsjednika stranke"

"Ja se sigurno neću kandidirati za predsjednika stranke", rekao je.

"Ja sam napravio analizu druge izborne jedinice, ali ja sam subjektivan. Novinari su je prozvali jedinicom smrti. Ona je bila uvijek najgora, ove godine je najbolja", rekao je.

"Od deset izbornih jedinica, druga je treća po redu", rekao je.

"Dobili smo četiri mandata, peti mandat nam je otišao u dva ujutro, u par stotina glasova. Mi smo sa začelja SDP-ovih jedinica došli na treće mjesto", rekao je.

"Imamo najbolji rezultat u trećoj. Šest mandata, a inače je bilo osam - devet", rekao je.

"Svugdje smo pali. Imamo pet, šest jedinica gdje imamo samo tri mandata. Tko će se iz predsjedništva kandidirati za koju funkciju, vidjet ćemo. Biraju ih članovi", dodao je.

"Ja sam podržavao Bernardića. Nisam zažalio. Dapače. Bio je odličan na sučeljavanjima. Šteta što on taj svoj talent i vještine nije pokazao prije tri - četiri godine. To je činjenično stanje. Ono što se moramo zamisliti, a ja to mislim već nekoliko godina, a to je činjenica što je pokazala izlazna anketa, a to je fokus naših birača. Mi imamo najstarije birače, birače iz urbanih dijelova", počeo je Ostojić.

"Mi moramo razmišljati da naše poruke nisu došle do naših birača. Apsolutno se ne želim pravdati. Činjenica je da je što je manje glasača, više mandata za HDZ. To je naša odgovornost", rekao je.

"Ja sam svojim glasovima osobno zadovoljan. Drago mi je da sam pobijedio Bandića, Škoru, Raspudića. Ali to nije zadovoljstvo, to je loše", rekao je Ostojić.

"Moramo promijeniti poruke, moramo biti agresivniji, glasniji", rekao je.

"Izgubili smo 220.000 glasova. Žurimo jer se moramo pripremiti za lokalne izbore. Nova predsjednica ili predsjednik će davati ritam lokalnim izborima, tu se vidi jakost stranke", rekao je Ostojić.

"Nemam favorita. Mislim da se imena koja se spominju imaju dignitet. To je tekma, mi smo kolege. Kao što ste primijetili, zadnjih dana nitko nije rekao tešku riječ protiv Bernardića. On je napravio istu šprancu kao i Milanović, čak 12 sati ranije. Nadam se da će unutarstranački izbori proći bez teških riječi", rekao je Ostojić.

Komadina sad donosi sve odluke

"Politika nije znanstvena disciplina, to je percepcija. Mi smo imali tri velika predsjednika, očekujem da će i novi predsjednik napraviti pomak. Situacija u Europi za socijaldemokrate nije dobra. Moramo uvesti zelene politike, Holy je napravila dobar rezultat. Moramo se vratiti korijenima, radništvo 21. stoljeća, prekarijat, borba protiv prekarijata. To su radnici koji više ne rade u rudnicima, rade u uredima, poljoprivreda. Od umirovljenika smo okrenuli leđa, ne prvi put, njima treba vratiti dug", rekao je Ostojić.

"Bernardićev status je taj da je on sve ovlasti prenio na Komadinu. Nije podnio ostavku, ali neće sudjelovati na unutarstranačkim izborima", rekao je Ostojić.

"Sve odluke, apsolutno sve odluke donosi Komadina. On je de facto predsjednik, možda nije de iure", rekao je.

"Ja vam jamčim da se Bernardić neće kandidirati, kako bi se mogao kandidirati nakon ovoga", rekao je.

Je li vrijeme za ženu na čelu SDP-a?

"Mi imamo najviše žena u saboru. Nažalost nedovoljno, jer imamo loš rezultat. Ali smo koristili cik-cak. Život teče. Na tom tragu "panta rei" je Bernardić otišao na dopust. Ovih pet imena koja se spominju Borzan, Grbin, Hajdaš Dončić, Mršić i Jakšić zadovoljavaju. Nitko nije kontaminiran, nemaju afere. Kad pogledate kriterije, da ih stavite u kompjuter, to su dobri kandidati", rekao je Ostojić.

"Očekujem da će biti zanimljivo sučeljavanje. Nitko nije cipelario Bernardića, očekujem da će takva kampanja biti. A možda bude i šesti, sedmi kandidat", rekao je.

"Bernardić vas sve pozdravlja. Dobro ste surađivali, sad ćemo ga pustiti malo na miru", rekao je Ostojić novinarima.

"Mislim da je SDP u zadnjih godinu dana bio jako aktivan. Bili smo konstruktivna oporba. Ali očito to nije došlo do naših birača. 2015. 60 posto izlaznost, a sada 45 posto. To nije opravdanje, ali je činjenica i to nas poražene treba zabrinuti. Dozvolite da čestitam HDZ-u. Čestitam i pobjedniku u mojoj izbornoj jedinici Gordanu Jandrokoviću", rekao je Ostojić.

"Mi ćemo vladi dati 100-120 dana mira. To je demokratski standard", rekao je.

Pročitajte više