SDP ostao bez još jednog zastupnika, vjerojatno za njega niste ni čuli

Habek je desno na slici Foto: Hina

SDP ostaje bez još jednog zastupnika u Hrvatskom saboru nakon što je Mario Habek u Varaždinu na konferenciji za novinare objavio da izlazi iz stranke nakon 20 godina članstva i da će odsada u saboru djelovati kao nezavisni zastupnik.

Saborski zastupnik SDP-a u četvrtom mandatu te bivši predsjednik te stranke u Varaždinskoj županiji rekao je da je odluku donio zbog nemogućnosti suradnje s novim županijskim vodstvom i predsjednicom Barbarom Antolić Vuporom.

"Nakon unutarstranačkih izbora na županijskoj razini i novog izabranog vodstva za koje sam već više puta napomenuo da ga ne priznajem i koje je pokrenulo postupak mojeg isključenja iz SDP-a, ne vidim nikakav moguć daljnji vid suradnje s tim istim vodstvom. Stanje u SDP-u je iznimno loše. Strankom vladaju međusobne optužbe, mržnja, iznošenje laži o kolegama. Na temelju toga donio sam odluku da nakon 20 godina članstva u SDP-u od danas nisam član iste te stranke'', izvijestio je Habek.

Na unutarstranačkim izborima u Varaždinskoj županiji u lipnju Habek se nije ponovno kandidirao za predsjednika, a podržao je kandidaturu ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića. Nakon izbora, koje je Antolić Vupora dobila s 51,4 posto glasova, Habek i Bilić optužili su novu predsjednicu zbog nepravilnosti u izbornom procesu nakon čega je protiv Habeka u kolovozu novo županijsko vodstvo predložilo pokretanje stegovnog postupka "zbog štetnih medijskih istupa".

Kaže da SDP nije stranka kakva je bila za vrijeme Milanovića

Habek je također ustvrdio kako današnji SDP nije stranka u kakvoj želi biti i kakva je bila pod vodstvom Zorana Milanovića.

"Što se tiče mojeg daljnjeg političkog djelovanja, želim skratiti muke svima onima koji šire laže o meni i dalje. Bit ću nezavisan zastupnik u saboru i ne prelazim u niti jednu drugu stranku", rekao je Habek te dodao da su ga građani izabrali i da po zakonu taj mandat pripada njemu.

"Ni županijsko vodstvo ni vodstvo SDP-a Hrvatske nije me postavilo na listu za sabor tako da ću taj mandat odraditi kao nezavisan zastupnik do kraja'', rekao je Habek.

Napomenuo je i da ga na dužnosti u varaždinskoj Županijskoj skupštini mijenja Luka Zrinski koji do daljnjeg ostaje SDP-u, ali ne zna "što će biti za mjesec, dva, tri ili godinu dana".

Najavio mogućnost da podrži Plenkovića

Na novinarski upit hoće li podržavati zakonske prijedloge vladajuće većine u saboru, odgovorio je da su i do sada članovi SDP-a podržali mnoge zakone koje je predložila vlada.

"Svi oni zakonski prijedlozi koji će ići za dobrobit građana Hrvatske, odnosno 3. izborne jedinice, u konačnici građana Varaždinske županije iz koje dolazim i koji su me birali, naravno da ću podržati", najavio je Habek. Drugim riječima, dao je do znanja da bi danas-sutra mogao podržati Plenkovića i tako biti još jedna ruka u sve tanjoj saborskoj većini.

Dodao je i da s kolegama koji su također izašli iz SDP-a, poput Milanke Opačić i Bojana Glavaševića, nije razgovarao o konkretnoj suradnji.

Skupio jadno preferencijalnih glasova

Mario Habek u sabor je ušao kao peti na listi u III. izbornoj jedinici. To je izborna jedinica gdje su SDP i HNS imali preko 50 posto glasova. No Habekovi glasovi im u tome nisu puno pomogli. Naime, Habek je imao samo 1615 preferencijalnih glasova, a da nije bio visoko na listi sabor bi mogao gledati samo turistički ili na televiziji.

Pročitajte više