SDP prvo objavio bizaran post protiv 5G mreže, sad kažu da su "krivo shvaćeni"

Foto: FaH, 123rf

ZAGREBAČKI SDP, najveća organizacija ove stranke, tražila je jutros da se zaustavi testiranje 5G mreže u Zagrebu, no ta obavijest uklonjena je nekoliko sati nakon što ste pojavila na službenom Facebook kanalu ogranka ove stranke.

>> SDP traži zaustavljanje testiranja 5G mreže

>> SDP obrisao post s Fejsa u kojem su tražili zaustavljanje testiranja 5G mreže

"Krivo je sve shvaćeno, zato je obavijest uklonjena. Napravljena je pogreška", rekao je za Index saborski zastupnik SDP-a Zvane Brumnić. Naime, "greška" SDP-a bila je pozivanje na Hrvatsku udrugu za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ), koja već duže vrijeme poziva građane Zagreba da pruže podršku zaustavljanju testiranja 5G mreže u Zagrebu.

Brumnić: Problem su bazne stanice, a ne 5G

"Osobno ne mislim da su bazne 5G stanice štetnije od nekih drugih proizvoda koje upotrebljavamo niti smo mi protiv 5G mreže. No ovdje je konkretno problem u činjenici da su tijekom vremena postavljene bazne stanice koje nisu u skladu s GUP-om Grada Zagreba. Takve bazne stanice nemaju uporabnu dozvolu i nisu postavljene u skladu s pravilima koje definira GUP, a nisu poštivani ni neki drugi kriteriji te se postavlja pitanje sigurnosti zdravlja građana", objašnjava Brumnić za Index pojašnjavajući da su bazne stanice nelegalno postavljene. Brumnić kaže da mu je žao što je ispalo kako je SDP protiv uvođenja 5G mreže.

"Da, mi jesmo za to da se provedu određene studije, no ne mislim da je 5G neki poseban problem", zaključio je Brumnić.

Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a je, kako doznajemo, na godišnjem odmoru, a danas se oglasio povodom ovog pitanja na Facebooku.

"SDP Zagreb snažno zagovara tehnološki napredak kao što bi to trebala raditi svaka progresivna stranka. SDP Zagreb zagovara tehnološki razvoj koji se temelji na razvoju sigurnih tehnologija koje će omogućiti brži bežični prijenos podataka te time i razvoj našeg društva i gospodarstva. Tražimo poštivanje pozitivnih zakonskih propisa koje morati poštivati svi gospodarski čimbenici na telekomunikacijskom tržištu, ali se ne protivimo sigurnom uvođenju 5G tehnologije", napisao je Maras.

Maras: Stavovi udruge nisu stavovi SDP-a

Maras u svom statusu kaže i da mu je žao što je morao ovo pisati, ali greškom su, kako kaže, "stavovi jedne od udruga na našoj Facebook stranici prezentirani kao naši".

"Oni to nisu i nadam se da je to sada jasno", napisao je Maras misleći na Hrvatsku udrugu za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ). Ta udruga tvrdi da se o biološkim učincima dugotrajne izloženosti zračenju radio frekvencijskih elektromagnetskih polja intenzivno provode istraživanja, kao i da o tome još uvijek nema potpunog suglasja u znanstvenoj zajednici.

"Uz studije koje nisu utvrdile štetne utjecaje, postoje i veliki broj studija koje nedvosmisleno utvrđuju povećani rizik za pojavu malignih oboljenja kao i brojnih neuro vegetativnih simptoma", tvrde iz ove udruge. SDP grada Zagreba u svojoj obavijesti koja je naknadno povučena imao je i link na peticiju koja traži ukidanje 5G mreže u Hrvatskoj. U toj peticiji se tvrdi da uvođenje 5G predstavlja "pokus na čovječanstvu i okolišu koji je definiran kao zločin prema međunarodnom pravu".

Pročitajte više