SDP u Saboru: Vlada želi smanjiti "pluća" grada Zagreba

BESPRAVNA gradnja na zapadnom dijelu Parka prirode Medvednica, čini se, napravila je nepovratnu štetu, jer Vlada pokušava upravo zbog tog smanjiti površinu parka s 22.826 na 17.938 hektara površine.

Sinoć je rasprava o konačnom prijedlogu izmjena zakona o proglašenju zapadnog dijela Medvednice Parkom prirode, započeta u Saboru, a nastavljena je i jutros. Zastupnici SDP-a oštro su se suprotstavili prijedlogu Vlade, ocijenivši kako država na taj način pokazuje potpunu nemoć pred građevinskom mafijom i bespravnom gradnjom.

HDZ-ov zastupnik Joško Rošin, kazao je da se Vlada odlučila na takav potez da spasi onaj dio Medvednice koji još uvijek nije pod betonom.

Ekonomski interesi ispred javnih

Ne treba ni spominjati što to tek znači za prirodne resurse, poput Parka prirode Medvednica, a razmišljanje u Vladi kako je bolje smanjiti park, praktički legalizira bespravnu betonizaciju podsljemenske zone.

Kritika Ivice Pančića iz SDP-a upućena je upravo u tom smislu te je on kazao kako će to otvoriti mogućnost smanjivanja zaštićenih područja i u drugim dijelovima Hrvatske. Dodao je kako su ekonomski interesi postali prioritet pred onim javnim u Hrvatskoj te kako se beton više cijeni od čiste zelene površine.

Zagrepčanima se "pluća grada" tim prijedlogom žele smanjiti, a Vlada nije ni pomislila to kompenzirati zaštitom šuma na istočnoj strani Medvednice, ističe SDP-ov Goran Maras, a njegov stranački kolega Zdenko Franić saborske je zastupnike na ljepote Medvednice podsjetio, pročitavši im odlomak iz knjige "Panonac".

K.S.
Foto: HRFoto (Nikola Volarevic)

Pročitajte više