SDP: Vladina obećanja umirovljenicima "sijanje iluzija" radi tri glasa u Saboru

VLADINA obećanja umirovljenicima bila su "sijanje iluzija" radi kupovine tri umirovljenička glasa u Saboru što potvrđuje i Vladin Predpristupni ekonomski program (PEP), ocijenio je danas zastupnik SDP-a i bivši ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović.

PEP-om se predviđa, nedugo nakon prihvaćanja nove formule usklađivanja mirovina, povratak na staru formulu usklađivanja prema rastu plaća i troškova života.

"Vlada se grubo poigrala s umirovljenicima i vraća na staro jedino obećanje koje je ispunila jer se ono pokazalo neodrživim", rekao je Vidović na konferenciji za novinare.

Vidović tvrdi da mirovine neće rasti bez obzira na sva obećanja Sanaderove Vlade jer ne mogu rasti više od predviđenog rasta BDP-a od 3,7 posto.

Sporazumi o davanju dionica umirovljenicima ne znače ono što bi značili nekoj drugoj populaciji jer umirovljenici trebaju gotov novac na ruke.

Bivši ministar rada i socijalne skrbi ističe da je njegova Vlada povećanjem mirovina od 0,5 do 20 posto u tri godine umirovljenicima vratila šest od 24 mirovine, pa je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći porastao sa zatečenih 37 posto 2000. godine na 47 posto u 2003. godini.

Prošla je Vlada, kaže Vidović, vratila umirovljenicima 17 milijardi kuna od 24 milijarde na koliko je bio procijenjen dug, a namjeravala je isplatiti i ostatak kako bi mirovina dosegla 50 posto plaće.

"Sada se govori o dodatnih 20 milijardi kuna duga koji se ne može vratiti u novcu, pa se umirovljenicima nudi i 50 posto dionica JANAF-a, koje su već u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje", upozorava Vidović.

Zastupnica SDP-a i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol usprotivila se eventualnom izjednačavanju dobne granice za muškarce i žene prilikom odlaska u mirovinu, kako to predviđa PEP, ponajprije zbog neravnopravnog položaja žena na tržištu rada, čija je stopa nezaposlenosti 58,8 posto.

Žene su u Hrvatskoj višestruko opterećne jer osim regularnog rada obavljaju i većinu kućanskih poslova, žene iznad 45 godina najteže se zapošljavaju, a razlika u plaćama za isti posao iznosi između 20 i 25 posto, istaknula je Sobol.

Po sadašnjem Zakonu o mirovinskom osiguranju, dobna granica za žene je 60 godina a muškarce 65 godina, dok je dugoročni cilj PEP-a podizanje i izjednačavanje dobne granice.

Pročitajte više